Zaloge za hude čase?

Avstrija je družini libijskega diktatorja Moamerja Gadafija menda še posebej pri srcu. Gadafijeva soproga je še nedavno nemoteno »nakupovala« na Dunaju, številna avstrijska podjetja pa so z dobički delovala v tej naftno bogati bližnjevzhodni državi.

Objavljeno
24. februar 2011 21.11
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj – Avstrijski zeleni politik Alexander van der Bellen je očitno vedel, kaj govori, ko je za vse člane klana Moamerja Gadafija zahteval prepoved vstopa v Avstrijo. Ta država je družini libijskega diktatorja očitno še posebej pri srcu. Ker pa se njegova pobuda še ni uresničila, je lahko Gadafijeva soproga, kot poroča časopis Österreich, še nedavno nemoteno »nakupovala« na Dunaju.

Safia Gadafi, mati sedmih otrok libijskega samodržca, je po poročilih nekega nekdanjega sodelavca libijskega veleposlaništva na Dunaju priletela z zasebnim letalom družine Gadafi in en teden skupaj z dvema ducatoma osebnih stražarjev ter več ženskami in otroki bivala v elitnem hotelu Imperial am Ring. Hotel tega avstrijskim novinarjem ni hotel ne potrditi ne zanikati, v skupini pa je bila menda tudi Gadafijeva hči Ajša. Slednjo nekateri imenujejo »bližnjevzhodna Claudia Schiffer«, da pa ni samo puhloglava svetlolaska, pa je dokazala tudi s sodelovanjem v odvetniškem moštvu nekdanjega, zdaj že pokojnega iraškega diktatorja Sadama Huseina – če je to sploh kakšno poklicno priporočilo.

»Ženske so bile s svojimi sestričnami in bratranci praktično vsak dan na nakupovalni turi v mestnem središču, nabasane nakupovalne vreče so potem nosili v hotel ali na veleposlaništvo,« časopis Österreich navaja uslužbenca veleposlaništva. »Videti je bilo, kot da bi se hoteli še pravočasno založiti z vsem.« Pred tednom dni je predsedniško letalo odletelo, menda proti Dubaju.

Nekatera avstrijska podjetja pa zdaj bolj skrbi, kaj bo z njihovimi posli. Tudi zaradi dobrih zvez nekaterih politikov z libijsko vladajočo družino so številna doslej z dobički delovala v naftno bogati bližnjevzhodni državi, zdaj pa je zlatih časov bržkone konec tudi za OMV, Strabag, PORR in druga podjetja. »Libijska nafta je visokokvalitetna, a ne nenadomestljiva,« pravi predsednik uprave OMV Wolfgang Ruttenstorfer, prihodnjega gibanja cene črnega zlata pa tudi on »v teh turbulentnih časih« noče napovedovati. S 46 milijardami sodov nafte ima Libija devete največje rezerve črnega zlata na svetu.