Združene države hočejo, da Mubarak ostane?

Naš novinar Boštjan Videmšek se še zadnjič javlja iz egiptovske prestolnice. Razmere v Kairu so se umirile in nadzor je prevzela vojska. Danes je odstopilo vodstvo vladajoče stranke, ne pa tudi Hosni Mubarak. ZDA želijo, da predsednik državo vodi čez prehodno obdobje, je dejal posebni ameriški odposlanec za Egipt Frank Wisner.

Objavljeno
05. februar 2011 10.55
Mojca Boštele, Ne. Š., Ma. Ja., delo.si
Mojca Boštele, Ne. Š., Ma. Ja., delo.si
Kairo - Dan po »dnevu odhoda«, kot so petkove množične protirežimske demonstracije na Trgu osvoboditve (Tahrir) v središču egiptovske prestolnice poimenovali protestniki, je bil predsednik Hosni Mubarak uradno še vedno na čelu egiptovske države, a kot so poročali nekateri mediji nič več na čelu vladajoče Nacionalne demokratske stranke. Arabska televizija Al Arabiya je namreč sporočila, da je Mubarak odstopil s položaja predsednika stranke, vendar pa je njene besede kasneje zanikala  državna televizija Nile. Z visokih položajev v stranki so sicer odšli Mubarakov sin Gamal in več najvidnejših članov egiptovske »partije«. Al Arabiya poroča, da so šestčlanski upravni odbor generalnega sekretariata stranke že nadomestili. Politiki, ki ga zapuščajo, so menda med najvplivnejšimi in najmanj priljubljenimi predstavniki režima.

Odstop vodstva vladajoče stranke NDP so že pozdravile Združene države Amerike, ki pa še vedno pozivajo k nadaljnjim spremembam. »To je pozitiven korak k političnim spremembam, ki so potrebne,« je sporočil član administracije ameriškega predsednika Baracka Obame in dodal, da se veselijo nadaljnjih ukrepov.

V nasprotju s tem in pozivi k čimprejšnji tranziciji pa je posebni odposlanec ameriškega predsednika Frank Wisner zbranim na varnostni konferenci v Műnchnu preko videopovezave dejal, da je egiptovski voditelj Mubarak dolgoletni prijatelj Združenih držav in bi moral na položaju ostati vse do demokratičnega prehoda. Kot je dodal, je nadaljnje vodstvo Mubaraka ključnega pomena. »To je njegova priložnost, da napiše svojo zapuščino. Državi je služil 60 let - to je idealen trenutek, da pokaže pot naprej.« Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se Združene države kasneje distancirale od njegovih besed. Vidnejši član Obamove administracije jenamreč dejal, da je Wisner, upokojeni diplomat in nekdanji ameriški veleposlanik v Egiptu, ki se je na željo predsednika Obame pretekli teden sestal z Mubarakom, »izražal lastno mnenje in ne mnenje ameriške vlade«.

Na ulicah Kaira danes razmeroma mirno


Kot pravi naš novinar Boštjan Videmšek, ki se danes še zadnjič javlja iz Kaira, je bilo na ulicah egiptovske prestolnice in drugih mest danes sorazmerno mirno. V zgodnjih jutranjih urah je bilo s trga osvoboditve sicer slišati strele - kot so povedale priče, so vojaki v zrak streljali zato, da bi preprečili nove spopade med nasprotniki in podporniki režima, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Na osrednjem trgu Tahriri sicer še vedno vztraja več tisoč ljudi, vendar veliko manj, kot minule dni. Protestniki, ki zahtevajo odstop egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, so se danes zbrali tudi v drugih večjih egiptovskih mestih. Al Džazira poroča, da je nekaj tisoč najbolj vztrajnih noč preživelo tudi v Aleksandriji, Mahali in Gizi.

Protestniki so na ulicah ostali kljub policijski uri, ki so jo oblasti včeraj skrajšale, in sicer med 7. uro popoldan in 6. uro zjutraj. Eden od protestnikov v prestolnici je povedal, da ne bodo odnehali vse dokler Mubarak ne odstopil. »Smrt ali svoboda, druge izbire ni,« je dejal. Za red in mir skrbi vojska, ki državo dejansko vodi od trenutka, ko je 28. januarja zvečer iz ulic izginila policija, nekdanji vodja obveščevalne službe Omar Sulejman pa je postal (pod)predsednik države.

Vojska ukradla »spontano revolucijo«?

Ko so v noči iz četrtka na petek na ulice Kaira množično prišli tudi pripadniki pehotnih enot egiptovske vojske, je postalo jasno, da se je vojska dokončno odločila stvari vzeti v svoje roke, pravi Videmšek. Prvih enajst dni protestov je vojska - edina institucija v državi, ki je ohranila vsaj malo spoštovanja - delovala pasivno. Kot se je izkazalo, je imela ta pasivnost zelo aktivno vlogo. Vojska, ki je prisotna na vseh ravneh egiptovskega življenja, je z »nežnim« odnosom do protestnikov na svojo stran pridobila velik del docela razpršene opozicije. S tem je svojo vlogo v družbenem in političnem življenju države le še utrdila in poskrbela, da bo v prihodnosti Egipta - skupaj z Omarjem Sulejmanom - odigrala ključno vlogo, meni naš posebni poročevalec iz Egipta. Odločilna vloga vojske v prehodnem obdobju - in skoraj gotovo tudi kasneje - ustreza tudi Združenim državam, ki bi tako na Bližnjem vzhodu ohranile svojega najbolj pomembnega zaveznika. Scenarij, ki smo mu bila v zadnjih dnevih priča v Kairu, vse bolj spominja na Bukarešto decembra 1989.

Videmškovi sogovorniki iz gibanja 25. januar, ki je preko socialnih omrežij sprožilo protirežimske proteste, se bojijo, da je vojska dejansko ukradla »spontano revolucijo« in da pri odločanju o prihodnosti Egipta, za katero so zastavili svoja življenja, ne bodo imeli nikakršne besede. To je bil tudi eden izmed razlogov, da je bilo v petek na Trgu osvoboditve mnogo manj mladih in izobraženih ljudi, kot v prvih dneh protestov.

Mladi protestniki - gonilo egiptovske ljudske vstaje - napovedujejo, da v svojih zahtevah ne bodo popustili in da bodo nadaljevali s protesti. V različnih oblikah.

Včeraj in danes se je sicer zelo spremenilo poročanje egiptovskega državnega medijskega aparata na čelu s televizijo Nile, ki je do zdaj protestnike prikazoval kot blazneže, teroriste in agente tujih obveščevalnih služb, zdaj pa so kar naenkrat postali »mladi in odločni ljudje, ki so oblastem pokazali pravo smer«.

Oblast razmišlja, kako bi Mubaraka dostojanstveno odstavili s položaja

Novo imenovani premier Ahmed Šafik je včeraj zvečer obljubil, da vojska kršiteljev policijske ure ne bo preganjala. Nekaj ur prej je tudi dejal, da Mubarak oblasti novo imenovanemu podpredsedniku države Omarju Sulejmanu ne bo predal vse do septembrskih volitev. Danes je znova zavrnil vsakršno možnost, da bi predsednik države s svojega položaja odstopil predčasno.

Kot poroča slovenska tiskovna agencija STA, je premier Šafik v govoru, ki ga je predvajala državna televizija, povedal, da lahko vlada zaduši proteste in doseže dogovor z nasprotniki tudi brez Mubarakovega odstopa ter da se v državo po 12 dneh protivladnih protestov vrača stabilnost.

Anonimni vir pa je za The New York Times povedal, da Omar Sulejman in ostali vojaški poveljniki poskušajo najti način, kako Mubaraka dostojanstveno odstaviti s položaja. Namesto hitrega odhoda z oblasti bodo počasi zmanjševali njegova pooblastila, nato pa ga počasi izselili iz predsedniške rezidence. Za zdaj naj bi tehtali med dvema načrtoma, in sicer, da se Mubarak dokončno preseli v svojo počitniško hišo v Šarm el Šejku ali da odide na rutinski zdravstveni pregled v Nemčijo in tam ostane do nadaljnjega.

Svetovna skupnost medtem nekdanjega vodjo obveščevalnih služb Sulejmana poziva, naj začne dialog z opozicijskimi skupinami. Hkrati pa sprejme odločitve, ki bodo vodile v bolj odprti politični sistem.

Mubarak se je srečal s člani vladnega kabineta


Egiptovski predsednik se je danes, kljub posrednim pozivom tako Bele hiše kot držav članic EU, naj prisluhne zahtevam ljudstva in odstopi, srečal s člani novega vladnega kabineta. Mubarak je namreč vlado razpustil v petek pred tednom dni in drugi dan imenoval novega predsednika vlade Šafika ter podpredsednika države Sulejmana.

BBC poroča, da je predsednik Mubarak z ministri razpravljal o gospodarskem udarcu, ki je posledica protivladnih protestov. Kot smo na delo.si že pisali, po mnenju analitikov protesti državo namreč stanejo najmanj 310 milijonov dolarjev na dan. Finančni minister Samir Radwan je finančno situacijo označil za "zelo resno". Banke bodo znova odprli jutri.

Minister Radwan je danes za BBC zatrdil tudi, da se bo vlada v kratkem sestala s predstavniki opozicije, vendar natančnega datuma srečanja ni določil. Prav tako ni pojasnil, s katerimi člani opozicije. Nobelov nagrajenec in nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed el Baradei je danes v intervjuju za Der Spiegel dejal, da se želi v kratkem srečati z visokimi predstavniki vojske. »Z vojaškimi poveljniki bi rad poiskal rešitev, s katero bi tranzicijo političnega sistema dosegli brez prelivanja krvi.« Mubaraka je znova pozval, naj v čim krajšem času odstopi s položaj. V včerajšnjem pogovoru za Al Džaziro pa je namignil, da bi se bil pripravljen kot neodvisni kandidat potegovati za predsedniški položaj, če bi bile volitve izpeljane na transparenten in demokratičen način.

Vidnejšo vlogo ima tudi opozicijsko gibanje Muslimanska bratovščina, ki je bilo več deset let v državi prepovedano. Sulejman je sicer slednje že pozval k dialogu, vendar so to možnost odklonili. Z vlado se namreč ne bodo pogajali, vse dokler ne izpolni zahtev državljanov.

Videmšek pravi, da je človek, ki bi lahko vodil politični dialog s sedanjo vlado, generalni sekretar Arabske lige Amr Musa. Ta je sicer dolgoletni politični rival Mubaraka, a nikoli njegov sovražnik. Amr Musa ima namreč med državljani veliko večjo podporo kot El Baradei, ki se je v domovino vrnil šele ko so se protesti v državi že začeli. »V Egipt je prišel šele takrat, ko je začutil priložnost za osebno politično promocijo in ga večina ljudi sploh ne pozna.« Amir Musa bo v prihodnje obdobju prvo ime egiptovske opozicije, ki je bila do zdaj zelo »abstrakten pojem,« je še povedal Videmšek.

Protivladne proteste v Egiptu je sprožila jasminova revolucija v Tuniziji, ki je odnesla predsedniški stolček Zin el Abidine Ben Aliju. Od 25. januarja je po podatkih Združenih narodov v Egiptu življenje izgubilo več kot 300 ljudi, okoli 4000 je bilo ranjenih. Le v dveh dneh spopadov med protivladnimi protestniki in podporniki režima je umrlo osem ljudi, več kot 800 je bilo ranjenih.

Nemirno na Sinajskem polotoku


Na Sinajskem polotoku sta danes odjeknili dve eksploziji. Najprej je počilo na severu polotoka na plinovodu nedaleč od meje med Egiptom in Izraelom. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je območje zatem zajel ogenj.

Egiptovska naftna družba je sporočila, da je do eksplozije na plinovodu prišlo zaradi poškodovane cevi in ne namerne sabotaže. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na neimenovani vir, pa so plinovod napadli neznanci. Egiptovska državna televizija je poročala, da za napadom stojijo saboterji, ki so izkoristili trenutno napete razmere v državi, ki jo pretresajo množične demonstracije proti režimu predsednika Mubaraka.

Požar so omejili tako, da so prekinili dovod plina v Jordanijo in Izrael. V Jordaniji so tako morali za proizvodnjo električne energije plin nadomestiti s težkim gorivom. Prekinitev dobave plina naj bi trajala teden dni.

Kasneje pa so neznani napadalci v prazni koptski cerkvi v mestu Rafa na severu Egipta detonirali bombo. Eksplozija je povzročila nekaj gmotne škode, a nobenih žrtev. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Egipt zasenčil temo o obuditvi mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci

Protesti v Egiptu in ostalih državah Bližnjega vzhoda ter severne Afrike so zasenčili tudi glavno temo münchenske varnostne konference, kjer naj bi Rusija, ZDA, Združeni narodi in Evropska unija iskali skupno rešitev za obuditev mirovnih pogajanj med Palestinci in Izraelci.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes dejala, da morajo biti Egipčani potrpežljivi, saj je za spremembo političnega režima potrebno veliko časa. »V Egiptu bo prišlo do sprememb, vendar morajo te potekati mirno in v razumnem času,« je dejala na münchenski varnostni konferenci. Razmere v Egiptu je primerjala s padcem berlinskega zidu novembra 1989. »Četudi ju je težko primerjati, se spomnim, da takrat nismo hoteli čakati niti dneva. Nemudoma smo hoteli nemške marke. Nismo želeli čakati na združitev Nemčije. Vendar, ko se je to oktobra 1990 končno zgodilo in smo videli, kako zapleten je bil prehod na nov politični sistem, smo bili zelo zadovoljni, da so nekateri združitev Nemčije izvedli tako, kot je to treba.« Povedala je, da vsaka politična tranzicija potrebuje čas in pravo organizacijo. Včeraj je egiptovskim oblastem obljubila tudi pomoč Evropske unije.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je na konferenci povedala, da se Bližnji vzhod in severna Afrika soočata »silnim viharjem močnih političnih sprememb. »Mlade generacije z vso pravico zahtevajo, da vlada postane bolj učinkovita, bolj odgovorna in bolj odprta.« Pohvalila je egiptovske varnostne sile, ki se včeraj, na dan, ko je Kairo preplavilo največje število protestnikov, niso odzvale z nasiljem.

Jelušičeva: Na konferenci končno tudi vprašanja širše varnosti

Münchenske varnostne konference se ta konec tedna udeležuje tudi slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Kot pravi, so se na konferenci v osredje končno prebila vprašanja širše varnosti. Ob dogajanju v Egiptu, ki je v središču letošnje konference, pa ugotavlja, da sporočilo zahodnega sveta prihaja prepozno, piše STA.