Zračni napadi in masaker v Tripoliju

Protirežimski protesti v Libiji so dosegli prestolnico, od koder poročajo o zračnih napadih libijske vojske in pravem masakru. Po podatkih avstrijske vojske, ki je hotela iz Libije evakuirati državljane Evropske unije, je zračni prostor nad Tripolijem zaprt.

Objavljeno
21. februar 2011 10.52
Mojca Zabukovec, Ma. Ja., delo.si
Mojca Zabukovec, Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Šest dni trajajoča ljudska vstaja v drugem največjem libijskem mestu Bengazi je v nedeljo dosegla tudi dvomilijonsko prestolnico Tripoli. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so v noči na ponedeljek protestniki zanetili ogenj v vladni stavbi, o požarih poročajo tudi iz številnih policijskih postaj v mestu, zagorelo pa je tudi v poslopjih televizijske postaje Al Džamahirija in radijske postaje Al Šababija. Po mnenju protestnikov sta medija proizvoda Gadafijevega režima.

Šole, vladne stavbe in večina trgovin v mestu je bilo danes zaprtih, na glavnem mestnem trgu, Zeleni trg, pa so izbruhnili nemiri. Med zbrano množico so v terenskih vozilih divjali Gadafijevi podporniki in streljali na vse in vsakogar, s streh pa so na protirežimske protestnike merili tudi ostrostrelci. Eden izmed protestnikov, ki se je udeležil shoda na Zelenem trgu v Tripoliju, je za britansko BBC povedal, da so strehe hiš polne ostrostrelcev, ki s pravimi naboji streljajo na protestnike. »Ljudje so bili ustreljeni v glavo in hrbet. Zbežal sem domov,« je dejal.

Kljub posredovanju libijskih varnostnih sil in grožnjam z zatrtjem protestov, so nasprotniki režima ob mraku pozvali k novemu shodu na Zelenem trgu. Ko je padla noč so tako znova izbruhnili nemiri. Prebivalci Tripolija so dogajanje v mestu označili za masaker. Kot so povedali, je v mestu pristal helikopter z afriškimi plačanci, ki na protestnike streljajo brez pomišljanja, priče pa poročajo tudi o zračnih napadih. Po podatkih avstrijske vojske, ki je hotela iz Libije evakuirati državljane Evropske unije, je zračni prostor nad Tripolijem zaprt.

Proteste v Libiji lahko v živo spremljate na spletnih straneh katarske televizijske mreže Al Džazira ter britanske televizijske mreže BBC in časnika Guardian.

Gadafi države ni zapustil

V medijih so medtem začele krožiti informacije, da je Gadafi zapustil Libijo. Britanski zunanji minister William Hague je po srečanju zunanjih ministrov Evropske unije namreč namignil, da je libijski voditelj zapustil državo in pobegnil v Venezuelo - tamkajšnji predsednik Hugo Chavez namreč velja za Gadafijevega zaveznika. Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je njegove besede kasneje zanikala in dejala, da sedemindvajseterica o tem ni obveščena, informacijo pa je zanikal tudi venezuelski minister za informiranje Andres Izarra. Vest, da je Gadafi še vedno v Libiji, je potrdil tudi namestnik libijskega zunanjega ministra Kaled Kajem.

Italijanske zračne sile v stanju pripravljenosti

Na mediteranskem otoku Malta sta danes pristali dve libijski bojni letali. Kot sta na zaslišanju povedala pilota, sta državo zapustila zato, ker nista hotela bombardirati protestnikov, letališče v Bengaziju pa sta bila prisiljena zapustiti. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je eden izmed pilotov menda zaprosil za politični azil.

Kot so sporočile italijanske oblasti, so zračne sile so v stanju pripravljenosti, Italija pa je na jug države premaknila tudi vojaško ladjo Elettra. Nasilje nad protestniki v Libiji je sicer obsodil celo Gadafijev zaveznik, italijanski premier Silvio Berlusconi.

Protestniki prevzeli nadzor nad številnimi mesti


Libijski protestniki so prevzeli nadzor nad številnimi mesti v državi, med njimi nad mesti Sirte, Tabruk, Misrata, Koms, Tahuna, Zeiten, Zauja, Zura in tudi nad drugim največjim mestom Bengazi, kjer so bili spopadi še posebej krvavi.

Vzdušje na tamkajšnjih ulicah je bilo danes sicer slavnostno: odmevali so zvoki avtomobilskih hup in vzkliki »Naj dolgo živi Libija«. Po besedah očividcev so protestniki z bengazijskega sodišča sneli libijsko zastavo in izobesili zastavo nekdanje monarhije, ki je oblast izgubila v vojaškem udaru leta 1969, ki je na oblast ponesel Moamerja Gadafija.

Razmere v mestu so sicer še vedno napete. Letališče v Bengaziju je bilo danes tako zaprto in turško letalo, ki bi moralo pristati in pobrati turške državljane, je moralo po navodilih kontrolnega stolpa nekajkrat zaokrožiti nad letališčem in se nato vrniti v Istanbul. Skrb med tamkajšnjim prebivalstvom zbuja tudi odsotnost policije. Francoski Monde namreč poroča, da so obmejne nadzorne točke in nekatere policijske postaje ostale povsem prazne ter da je nadzor nad njimi prevzela vojska.

V primerjavi z odzivi drugih režimov v arabskem svetu, ki ga v zadnjih dneh in tednih pretresajo demonstracije, se je Gadafijev režim odzval najbolj krvavo. Po podatkih humanitarnih organizacij, zdravstvenega osebja in izgnancev je v spopadih z varnostnimi silami umrlo že več kot 200 ljudi, zato nevladna organizacija Human Rights Watch libijsko oblast poziva, naj ustavi pobijanje. Številni zdravniki iz Bengazija so že včeraj opozarjali, da se v državi odvija »pravi masaker«.

»Najbolj nenavaden nagovor«

Na državni televiziji je sinoči nastopil sin libijskega voditelja Gadafija Saif al Islam, ki je državljane opozoril, da Libiji preti državljanska vojna. »Nismo Tunizija ali Egipt,« je dejal. »Moamer Gadafi, naš voditelj, vodi bitko v Tripoliju in mi ga podpiramo. /.../ Oborožene sile so z njim. Deset tisoče privržencev je na poti, da bi bili z njim. Borili se bomo do zadnjega moškega, do zadnje ženske, do zadnje krogle.« Množica ga ni poslušala - spopadi so potekali med njegovim nagovorom in vse do zore.

»Gre za enega najbolj nenavadnih nagovorov, kar sem jih slišal,« je nagovor Gadafijevega sina ocenil dopisnik britanske BBC, medtem ko ga je katarska Al Džazira označila za povsem obupanega. »Gadafijev sin je za krizo okrivil vse od tujcev, narkomanov, muslimanov do medijev. Ponudil je skoraj neomejene koncesije in hkrati opozoril na vojno, če se bodo nemiri nadaljevali. Nato pa grožnja: njegov oče se bo boril do zadnjega moža, do zadnje žene in do zadnje krogle. Zdi se, da je Saif al Islam zgrešil pomen krize v državi,« je zapisal dopisnik britanskega medija in dodal, da se bo odločnost ljudstva pri vztrajanju na libijskih ulicah zagotovo le še stopnjevala.

Pred govorom Gadafijevega sina (video spodaj) je na plan pricurljala vest, da je libijski voditelj zapustil državo. Številni so se zgrnili na ulice Tripolija in začeli s proslavljanjem predsednikovega domnevnega odhoda, nakar je Saif al Islam informacijo zanikal in sporočil, da njegov oče ostaja v državi. Demonstracije zoper 41-letno Gadafijevo vladavino je označil za tujo zaroto. Ob tem je priznal, da sta vojska in policija »storili nekaj napak«, a da število mrtvih ni tako visoko, kot ga prikazujejo mediji. »Libija je na razpotju. Če se ne bomo sporazumeli o reformah, ne bomo žalovali samo za 84 ljudmi, ampak tisočimi, in reke krvi bodo tekle skozi državo,« je še dejal.

VIDEO: Nagovor Gadafijevega sina
(video je v angleškem jeziku)



Tuja podjetja iz Libije umikajo osebje

Iz Libije so z umikom svojega osebja že začela tuja naftna podjetja, med njimi norveška naftna družba Statoil, britansko naftno podjetje BP, Royal Dutch Shell PLC s sedežem v Haagu, italijansko podjetje ENI in nemški Wintershall. Podobno bodo storile tudi ruske železnice in italijanska družba Finmeccanic.

Srbija, Portugalska, Bolgarija, Avstrija in Turčija so svoje državljane, ki se nahajajo v Libiji, že pozvale, naj državo zapustijo. Turčija je v Libijo poslala štiri letala in dva trajekta, Portugalska pa vojaško letalo. Podoben načrt sta razkrili tudi Avstrija in Srbija. Medtem so Združene države Amerike osebju, ki ni ključnega pomena, naročile, naj zapusti Libijo, poleg tega pa državljanom svetovale, naj se izognejo potovanju v to severnoafriško državo.

Podobno svetuje tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Zaradi stopnjevanja nasilja in nepredvidljivih varnostnih razmer namreč odsvetujejo vsa potovanja v Libijo, državljanom, ki se tam že nahajajo, pa svetujejo, da razmislijo o odhodu iz države, če jim varnostna situacija to dovoljuje. Ministrstvo poleg tega svetuje izredno previdnost, izogibanje krajem, kjer potekajo demonstracije in zborovanja, ter upoštevanje varnostnih navodil lokalnih oblasti. Še posebej odsvetujejo potovanja v mesti Bengazi in Al Bayda.

VIDEO: Število mrtvih na libijskih ulicah raste (video je v angleškem jeziku)