Bazni postaji se upirajo tudi v Ponovičah

Ministrstvo postavlja postaje brez vednosti prebivalcev – Napoved protestnega shoda.

Objavljeno
10. september 2014 09.21
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Ljubljana – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor namerava ob železniški progi Litija–Zidani Most in v neposredni bližini naselja Smrekarica pri Ponovičah postaviti bazno postajo s 30 metrov visokim stolpom, tamkajšnji prebivalci pa temu ostro nasprotujejo in zahtevajo takojšen sestanek s predstavniki litijske občine, železnic in ministrstva. Gradbinci so betonski podstavek ob tirih že postavili, vendar o projektu prebivalcev še nihče ni obvestil.

Postavljanje baznih postaj je sprožilo val nezadovoljstva po vsej državi. Ustanovljenih je že 17 civilnih iniciativ, njihov koordinator pa je Peter Lemut s Ceste pri Ajdovščini, ki pravi, da ljudje izvedbi državnega projekta ne nasprotujejo, zahtevajo le, da se postaje preseli iz bližine stanovanjskih hiš in javnih objektov na neposeljena območja.

Tveganje za zdravje

Prejšnji teden so člani civilnih iniciativ na skupnem sestanku sprejeli sklep o protestnem shodu pred pristojnim ministrstvom, če njihovi zahtevi ne bo ugodeno. Lemut je še povedal, da ljudi dodatno razburjajo neuspešne prijave prizadetih na gradbeno inšpekcijo, saj investitorju baznih postaj ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, zato nameravajo sprožiti ustavni spor glede gradbene zakonodaje. Po njegovem prepričanju bi morale biti bazne postaje oddaljene od hiš najmanj štiristo metrov, sicer vplivajo na zdravje ljudi, med drugim povzročajo bolezni srca in nespečnost, vplivajo na delovanje možganov, kar je razvidno iz študije avstrijskih strokovnjakov. V soboto so denimo predstavniki civilne iniciative v Trebnjem pri tamkajšnjem Mercatorjevem centru fizično preprečili gradbincem ulitje temeljev za bazno postajo. Hujšega incidenta k sreči ni bilo. V Retečah pa so neznani storilci v ponedeljek ponoči poškodovali temelje bazne postaje.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor namerava vzdolž celotnega železniškega omrežja do konca prihodnjega leta postaviti 246 baznih postaj in 110 repetitorjev, s katerimi bodo zagotovili pokritost proge z radijskim signalom GSM-R. Naložba je vredna 117 milijonov evrov (brez DDV), od tega bo približno 100 milijonov prispeval evropski kohezijski sklad. Toda projekta so se lotili sila nespretno, saj je glavni očitek ljudi, s katerimi smo se v teh dneh pogovarjali, strah pred sevanjem in zamera, da jih o investiciji in možnih posledicah za njihovo zdravje nihče ni obvestil. Predsednik Zveze ekoloških gibanj Karl Lipič opozarja, da je s tem kršena aarhuška konvencija, ki jasno določa pravico dostopa javnosti do informacij na področju okolja in njeno sodelovanje. Pravi, da so investitorji doslej postavili že trideset baznih postaj v naseljih, v Metliki je denimo načrtovana vsega devet metrov od hiše, kar je nezaslišano in povzroča ogorčenje med prebivalstvom.

Predstavnik naselja Smrekarica v litijski občini Janez Forte je povedal, da bazna postaja tam, kjer so jo predvideli, zanje ni sprejemljiva, zato pričakuje, da bodo gradbena dela nemudoma ustavili.

Litijski župan Franci Rokavec pravi, da je za postavitev bazne postaje pri Ponovičah izvedel pozno spomladi. Na Slovenskih železnicah so mu zatrdili, da ne bo vplivala na zdravje ljudi, da pri gradnji ne bodo uporabljali občinske cestne infrastrukture in da ne bodo potrebovali nobenih služnosti. »Zdaj pa vidim, da ni čisto tako,« poudarja Rokavec, ki od bližnjega sestanka s predstavniki države in železnic pričakuje jasne in nedvoumne odgovore.

Občine o projektu obveščene

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor zatrjujejo, da skladno z mejnimi vrednostmi, določenimi v uredbi o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, bazne postaje ne pomenijo tveganja za zdravje ljudi. Povedali so še, da je bilo vseh 97 občin o načrtovani naložbi obveščenih v letih 2010 in 2011. Direkcija za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo, kot se je takrat imenoval investitor, jim je tedaj posredovala vloge za izdajo lokacijske informacije, h katerim je bil priložen tudi krajši opis načrtovanega posega. Deset strani dolg dokument je poleg osnovnih podatkov o projektu vseboval še podatke o višini stolpov (od 20 do 35 metrov), fotografije baznih postaj in grafični prikaz železniškega omrežja z vsemi glavnimi in regionalnimi progami, na katerih je predvidena postavitev baznih postaj, prav tako krajšo informacijo o okoljskih vplivih. Podrobnejša predstavitev projekta je bila občinam poslana še konec maja letos. Kar zadeva litijsko občino, so na ministrstvu še dodali, da je izdala lokacijske informacije za tri lokacije že decembra 2010 in aprila 2011 in da takrat ni imela pripomb. Po naših informacijah bodo bazne postaje v litijski občini postavljene še na Savi, Pogoniku in v Kresniških Poljanah.