Komu je bila namenjena bomba pod avtomobilom?

V dveh mesecih že drugi izredni dogodek: po januarskem požigu na istem dvorišču podtaknjena eksplozivna naprava.

Objavljeno
19. marec 2019 10.56
Posodobljeno
19. marec 2019 22.45
FOTO: Voranc Vogel/Delo
V. U., T. Š.
V. U., T. Š.
Sumljivi predmet, zaradi katerega so policisti zaustavili železniški promet ob postaji Ljubljana Zalog – železniška povezava prestolnice z Litijo je bila prekinjena za dlje časa –, se je dejansko izkazal za nevaren predmet.

Kot je sporočila Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana, se je predmet, odkrit pod enim izmed avtomobilov na zasebni površini v Zalogu, izkazal za eksplozivno sredstvo. Policiste so o njem obvestili okoli 8.30 ure.

Posredovali so policisti in pripadniki protibombne zaščite Generalne policijske uprave. Zavarovali so širše območje, iz bližnjega objekta pa evakuirali pet oseb. Policisti protibombne zaščite so zatem predmet deaktivirali z vodnim topom.

»Prišel sem v delavnico ob osmih, nismo niti prav začeli, pa je prišla policija. 'Pojdite stran, nevarno je,' so nam rekli,« je pojasnjeval eden izmed zaposlenih v podjetju, ki praktično meji na hišo, pred katero so našli eksplozivno sredstvo. Dodal je še, da naj bi o bombi policijo obvestil nek sosed. 



​Dostop do hiše oziroma parkirišča, kjer so našli eksplozivno telo, je možen z dveh strani Kašeljske ceste; ob tem je kakšnih sto metrov oddaljen tudi železniški podhod, namenjen lažjemu gibanju prebivalcev Zaloga v kraju, ki velja za največjo ranžirno postajo v Sloveniji, na kateri sestavljajo železniške vagone v kompozicije. Na drugi strani podhod pripelje do železniške postaje potniškega prometa in velike trgovine; tisti, ki je podtaknil bombo, bi lahko prišel iz različnih smeri.

To je v slabih dveh mesecih že drugi izredni dogodek na istem dvorišču; 31. januarja so bili gasilci po polnoči obveščeni, da je na istem naslovu zagorel nadstrešek in osebno vozilo. Takrat so intervenirali prostovoljni gasilci iz Zaloga ter Spodnjega Kašlja ter ljubljanska gasilska brigada, vendar je bil ogenj premočan: »Nadstrešek in vozilo sta uničena,« so na koncu ugotovili.

image
Hiša v Zalogu na Kašeljski, kjer so pod parkiranim vozilom našli bombo. FOTO: Tomica Šuljić


​Kot so potrdili na ljubljanski policijski upravi, je bilo po ogledu pogorišča ugotovljeno, da ima dogodek elemente kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, oziroma da gre za požig. Zdaj pa je bila pod enega izmed vozil na dvorišču pred hišo podtaknjena še eksplozivna naprava, ki je zaustavila celo železniški promet. Kot so obveščali iz Slovenskih železnic, je bil na zahtevo policije ustavljen »ves železniški promet mimo postale Ljubljana Zalog.« 

Železniški promet so sicer sprostili ob 11.20 uri, preiskava pa še poteka.
 

Bomba za lastnika varnostnih družb?


Po poročanju portala Siol je hiša, pred katero je bila nastavljena bomba in kjer je januarja zgorelo, last Borisa Vukosavljevića, nekdanjega lastnika več varnostnih družb, ki je v preteklosti tesno sodeloval z Danielom Praštalom.

Na naslovu Vukosavljevića je večja delavnica oziroma družinsko podjetje, ki se ukvarja z gradbeništvom in poslovnimi storitvami. Nepremičnino je Vukosavljević kupil leta 2010, pozneje pa jo je tudi prenovil. 

image
Posredovalo je več policijskih patrulj, med njimi tudi pripadniki protibombne zaščite. FOTO: Voranc Vogel/Delo