Delova osebnost 2014 so prostovoljni gasilci

Bralci ste izbrali najhitrejšo in najmočnejšo prostovoljno silo v Sloveniji. Jakša: Občutek, da si pomagal, da več kot denar.

Objavljeno
05. januar 2015 12.10
Uredništvo Dela
Uredništvo Dela
Kdo so ti junaki?

Gasilska zveza Slovenije združuje 1347 društev, v katerih je več kot 158.000 članov. Kar 23 odstotkov med njimi je mladih, skoraj tretjino pa predstavljajo članice. Okoli 50.000 med njimi je operativnih gasilcev, ki so ustrezno usposobljeni in opremljeni za sodelovanje v primeru požarov, naravnih in drugih nesreč. Odpravljanju posledic žleda in poplav v zadnjem letu so prostovoljni gasilci namenili več kot 400.000 delovnih ur.

Nobene druge sile ni v Sloveniji, ki bi bila sposobna tako hitro in tako množično prihiteti na pomoč, kot so prostovoljni gasilci. Sledijo alarmnemu načrtu, tisti iz tretje kategorije »izvozijo« v petih minutah po alarmiranju, ki poteka prek pozivnikov, siren ali esemesov, iz druge kategorije v desetih minutah, iz prve pa v 15.

Končni izbor v rokah bralcev

Gasilska zveza Slovenije se je v javnomnenjski raziskavi sredi decembra 2014 na reprezentativnem vzorcu naročnikov Dela in s spletnim glasovanjem na Delo.si na prvo mesto uvrstila s 31,7 odstotka. Delo je izbor za Delovo osebnost leta organiziralo že šestnajstič zapored.

Na razglasitvi Delove osebnosti leta, ki je potekala v Viteški dvorani Križank, vodila pa jo je novinarka Delove Sobotne priloge Vesna Milek, je bilo med drugim rečeno: Naše civilizacije ni brez izjemnih posameznikov. Kriza je čas, ko besede požrtvovalnost, nesebičnost, solidarnost, pomoč sočloveku dobivajo nov pomen. Velikokrat slišimo, da Sloveniji manjka vizije, da nam manjka zgledov, da nam manjka junakov. A to ni res.

Navdih so ljudje

Odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki je v uvodnem nagovoru povedala: »Deseterica nominirancev za Delovo osebnost si zaradi svojega izjemnega dela in ravnanja, s kakršnim so lahko zgled vsem državljanom, zasluži visoko priznanje in spoštovanje. Vsi so pogumni, vztrajni, posebni ljudje, osebnosti, za katere smo v uredništvu Dela presodili, da so v naši družbi pustile svojevrsten pečat, ki prav zaradi svoje izjemnosti ne more zblediti čez noč. Ostajajo navdih, ko zmanjka moči, volje, poguma. Ne vemo, s čim vse nam bo postreglo leto 2015, kaj v njem nas bo žalostilo in kaj nas bo navdajalo z upanjem. Vemo pa, kje smo navdih, pogum in upanje iskali v minulem letu, za katero lahko rečemo, da je bilo daleč od tistega, ki bi si ga želeli zapisati v zgodovino srečnih in uspešnih let samostojne države. Navdih smo kljub vsemu lahko našli v ljudeh, kot so naši nominiranci.«

Jošt Jakša: Občutek, da si pomagal, ti da več kot denar

Nagrajenci Gasilska zveza Slovenije oziroma predsednik Gasilske zveze Jošt Jakša so Delovo priznanje prejeli iz rok odgovorne urednice Dela.

V kratkem pogovoru z voditeljico Vesno Milek je vidno ganjeni Jošt Jakša povedal: »Gasilci smo ljudje, ki za svoje delo ne potrebujemo plačila. To delamo s srcem. Te nesreče so pokazale našo dejavnost v takem obsegu, a svoje delo opravljamo na tak način že dolga desetletja.

Ko rešuješ, pomagaš, doživiš marsikaj. Naše plačilo je hvaležnost ljudi. Ključ vsega je ravno prostovoljstvo, princip notranjega klica! Pred leti smo na božično jutro gasili dom, ki so ga zanetile svečke in v katerem je mlado dekle skoraj izgubilo življenje. Občutek, da si pomagal, ti da več kot denar.

Za to, da so naši kolegi uspešni, so potrebne stotine ur odrekanj, priprav, izobraževanj. Gasilec, ki ne pozna strahu, je lahko nevaren samemu sebi. Spoštovanje je pogoj za učinkovito delo. Strah ja, panika ne.

Morda smo Slovenci narod individualistov, a ko je treba, stopimo skupaj. Po drugi strani pa smo res fenomen. Gasilci smo tudi način življenja. Mladim ponujamo vrednote, jih učimo tovarištva, solidarnosti.

Ob tem priznanju bi se rad zahvalil medijem za korektno poročanje in tovarišem za delo: da bi se videli na vajah, in ne intervencijah.«

Anita Ogulin, Delova osebnost 2013, je gasilcem čestitala in dejala: »Zagovarjajo enake vrednote kot jih jaz pri svojem delu. In take vrednote tudi živimo.«

Na prireditvi sta nastopila tudi izjemna mlada glasbenika, Urban Stanič, sedemnajstletni pianist, ki je na vseevropskem tekmovanju v klasični glasbi v Kölnu lani zasedel drugo mesto, in violinistka Manca Rupnik, ki je svoj talent prav tako izkazala na številnih mednarodnih tekmovanjih.

Prireditve se je udeležilo več v družbi pomembnejših Slovencev, med drugim nekdanji predsednik države Milan Kučan, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Po poti Anite Ogulin

Leto 2013 je zaznamovala Anita Ogulin, sekretarka na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Naslov Delove osebnosti leta 2012 je šel prav tako v dobrodelne roke, in sicer so bralci izbrali Ano Lukner, pobudnico in ustanoviteljico Anine zvezdice, zavoda za pomoč socialno ogroženim. Leta 2011 je Delov laskavi naziv dobil podjetnik Ivo Boscarol, leto prej ga je prejel Boris Pahor.

Delova osebnost leta 2009 je bil mag. Erik Brecelj, ki je razkrival nepravilnosti, leta 2008 Primož Kozmus, športnik, leta 2007 pa dr. Borut Geršak, zdravnik, ki je s svojo ekipo izvedel prvo endoskopsko operacijo srca, kar ga je uvrstilo prav v vrh evropskega zdravstva.

Leta 2006 so nagrado prejeli kar štirje: ljubljanski župan Zoran Janković, Zofija Mazej Kukovič na področju gospodarstva, Petra Majdič na področju športa in Boris A. Novak na področju kulture. Leta 2005 je osebnost leta postal podjetnik in inovator Igor Akrapovič, leta 2004 prevajalec in filozof Gorazd Kocijančič, leta 2003 pa dr. Tine Hribar. V letu 2002 sta bila nagrajenca kar dva, minister za evropske zadeve Janez Potočnik in sociologinja Marta Gregorčič. Leto prej je Delova osebnost leta postal ovčar Domen Čeruta, leta 2000 pa si je naziv prislužil svetovni popotnik Tomo Križnar. Prvo leto, leta 1999, pa je Delo za osebnost leta izbralo akademskega slikarja, filozofa in jezuita Marka Ivana Rupnika in nekdanjega makedonskega predsednika Kira Gligorova.

Preberite tudi:

* Kandidat za Delovo osebnost 2014: Prostovoljni gasilec

* In uredništvo je izbralo