Faila Pašić Bišić: Z domačega praga prispevam k svetovnemu miru

Zagovornica deprivilegiranih Faila Pašić Bišić je direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice.

Objavljeno
16. december 2015 20.35
Falila Pašić Bišić soustanoviteljica društva up. V Jesenicah 26.11.2015[portret,muslimani,aktivisti]
Blaž Račič
Blaž Račič
»Človekovo znanje in želje niso dovolj. Pogum je ključen in človeku določi mesto v družbi,« pravi Faila Pašić Bišić, nominiranka za Delovo osebnost leta 2015, direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice, ki je v sedanji begunski krizi tudi koordinatorica prevajalcev Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Faila Pašić Bišić pomaga povsod, predvsem pa tam, kjer je pozornost medijev in javnosti manj, pravi. V zadnjih letih je pomagala preživelim ob naravnih katastrofah, vojnim žrtvam po svetu, v sedanji krizi pomaga beguncem. Dejavna je na področju izobraževanja, humanitarnosti, pomoči migrantom in drugim deprivilegiranim skupinam, njeno delo pa je posvečeno »dokončnemu odpiranju vrat do enakih možnosti in enake obravnave za vse brez trkanja«. Hkrati daje zgled. Mnogim.

Hidžab kot del osebne identitete in svobode

»Nekateri ljudje imajo ime, znanje, izkušnje, tudi ideje, vendar jim manjka poguma. Kakor da se bojijo dvigniti glavo, povzdigniti glas. Svet danes potrebuje inovativne, dinamične ljudi, gonilno silo, saj so spremembe nujne in le te bodo sprožili posamezniki, še bolj posameznice,« razmišlja Faila Pašić Bišić, humanitarna delavka, ambasadorka medkulturnega dialoga, prejemnica številnih priznanj v Sloveniji in tujini, mati, Jeseničanka.

Zase pravi, da je energična oseba, ki se bori in ji pri tem uspeva. Seveda je tudi muslimanka, ki svoje verske opredelitve ne skriva, ampak je nanjo ponosna prav toliko kot na svoj hidžab, naglavno ruto, ki jo nosi vedno in povsod. Pravzaprav je bila med prvimi Slovenkami (če že ne prva), ki je oblekla hidžab in se z njim pojavljala tudi v javnosti, ne le v zasebnosti družine in prijateljev. Na ta način so Slovenci z njeno pomočjo spoznavali hidžab. Ženska je s hidžabom, kot je pred dnevi dejala za revijo Ona, dobila del svoje osebne identitete in – svobodo.

Investicija v skupno dobro

Izrazito humanitarno usmerjenost razloži z navedbo, da »nismo individualisti, investiramo v skupno dobro. Žal družba naših prizadevanj vedno ne prepozna,« je dejala Faila Pašić Bišić, ki je z nekoliko grenkobe ugotovila tudi, da njihova prizadevanja nekateri celo zavračajo.

»Zame je prelomni dogodek, da sem kot ženska s hidžabom nominirana za Delovo osebnost leta,« je dejala ob izboru uredništva Dela. S tem se je kot nominiranka pridružila starejšemu bratu dr. Ahmedu Pašiću, ki je bil za svoj prispevek k oblikovanju in ponovnemu odkrivanju vrednot (solidarnosti, zaupanja, iskrenosti, poštenosti) nominiranec za Delovo osebnost lani. Družina ima največjo vlogo pri oblikovanju osebne identitete. »S starši smo se morali soočiti z vsemi minusi in plusi. Takšne smo se morali sprejeti. Hkrati smo bili tudi družbeno aktivni. Živeli smo tradicionalno na moderen način,« je dejala.

Faila Pašić Bišić je v študentskih letih v domačem mestu ugotovila, da jo na poti čakajo številne ovire in veliko dela. Zaradi članka z naslovom To je moj hidžab, objavljenem v jeseniškem časopisu Brca, so njegovi načrtovalci ostali brez oglaševalca, ki se ni strinjal, da bo njegov oglas objavljen ob Failinem članku. Tudi s tem je Faila odkrila še eno podobo nestrpnosti, netolerantnosti, nerazumevanja, nerazsvetljenosti, neznanja, omejenosti. A hkrati, ko so jo ljudje spoznavali, so komentirali njeno delo in jo na ta način tudi oblikovali: »Ljudje so naredili iz mene to, kar sem zdaj.« In zdaj je odločna, vztrajna, močna, svoje izkušnje rada deli z mladimi zato, da ne bi o ljudeh delali sklepov, ne da bi se prej z njimi pogovorili.

Hidžab, ki ga je mogoče razumeti tudi kot simbol raznolikosti in hkrati odprtosti, danes kljub znanju in vsej sodobni komunikacijski tehnologiji, ki omogoča prenos informacij, v Sloveniji še vedno sproža polemike, odkrita nasprotovanja, Faila pa ga, vsaj zdi se tako, oblači še z večjim ponosom.

»Ostajam Slovenka v upanju, da bo Slovenija na moj prispevek k spodbujanju raznolikosti, nekoč ponosna. Tu sem doma in z domačega praga po najboljših močeh prispevam k svetovnemu miru,« pravi Faila Pašić Bišić, ki bo prihodnje leto končala magistrski študij socialnega menedžmenta in napoveduje nadaljevanje študija na doktorski ravni.

Še naprej ostaja aktivna. Kljub vojnim razmeram na Bližnjem vzhodu je ni strah potovanja z letalom v Iran, kamor se je odpravljala pred dnevi. Niti za lastno življenje je ni strah, saj pravi, da »dokler traja, naj traja«.