Kandidatke za Delovo osebnost leta 2014: CodeCatz

Usposabljanje deklet in žensk na področju računalniškega programiranja opravljajo prostovoljke.

Objavljeno
19. december 2014 20.42
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Nesebično deliti svoje znanje, še posebej strokovno, je danes redkost. Za vsak nasvet in izobraževanje je pogosto treba seči globoko v denarnico. Zato je skupina deklet CodeCatz fenomen tako v slovenskem kot tudi širšem prostoru. Alja Isaković, Mateja Verlič in Erika Pogorelec so vešče v stroki, ki je danes še posebej cenjena – računalniškem programiranju. Zaradi različnih, predvsem kulturnih vplivov so se na področju računalništva uveljavljali predvsem moški.

Skupina CodeCatz, ki poskuša svet računalniškega programiranja deliti z zainteresiranimi dekleti in ženskami, je pomemben dejavnik, ki lahko pomaga številnim. Če si marsikdo svet računalniškega programiranja predstavlja kot strogo in resno okolje, kjer so vprašanja nezaželena, je srečanje z dekleti CodeCatz pravo nasprotje opisanega. S svojo mladostno energijo in veseljem računalništvu odvzamejo strašljivost nedostopnosti. Delujejo človeško in se zavedajo, da je vsak prvi korak težak in da programiranje poteka od kode do kode ter da je z vztrajnostjo in radovednostjo mogoče preseči začetne zagate.

Da so predsodki o ženskah in programiranju odveč, potrjuje zgodba Erike Pogorelec, ki se je najprej preizkusila kot frizerka, nato pa je uspešno končala fakulteto za računalništvo, ki jo je začela obiskovati pri 26 letih. Alja Isaković je pobudnica ustanovitve Evropskega tedna programiranja (Europe Code Week 2014) in si nesramežljivo prizadeva za spremembe s pomočjo računalniškega jezika Python. Mateja Verlič se kljub specializiranemu znanju zaveda, da ga je pomembno povezovati s svetom zunaj računalniškega programiranja. Najbolj je presenetljivo srečati dekleta, ki ne le, da verjamejo, da se svet lahko spremeni, ampak to same tudi dejansko počnejo. Da se ne ponovi napaka, ki so jo stoletja doživljale ženske, je treba poudariti, da CodeCatz pri svojih prizadevanjih neutrudno pomagajo tudi kolegi s področja računalništva.

Navsezadnje znanje programiranja pomeni, da si lahko oblikuješ svojo spletno stran in podrobneje razumeš jezik programiranja, ki lahko pomeni večjo možnost zaposlitve ali celo novo karierno usmeritev.

Je z obiskom razpisane delavnice programiranja konec dejavnosti skupine CodeCatz? Nikakor, dejavne so še kot mentorice v skupinah Rails Girls in Django Girls, za vse, ki si želijo svoje znanje programiranja še poglobiti. Poudariti je treba še, da je zanimanje za delavnice veliko in da so mesta hitro zapolnjena. Kdo se prijavi na takšno delavnico? CodeCatz so prejele 600 prijav žensk od 14. do 64. leta starosti. Na dosedanjih delavnicah so izobrazile 1500 udeleženk.

Skupino CodeCatz lahko spremljate na socialnih omrežjih twitter in facebook, kjer so objavljeni podatki o delavnicah in srečanjih za vse, ki jih zanima računalniško programiranje. V svoje vrste pa vabijo tudi mentorje in mentorice, ki so pripravljeni deliti svoje znanje. Kot so povedale, je še posebej dobrodošla novica, da so ob koncu iztekajočega se leta dobile tudi svoj dom na Kersnikovi 4 v Ljubljani, v prostorih RAMPE, laboratorija za hekanje znanosti, umetnosti in družbe. Z delovanjem v tem letu so, pravijo, zadovoljne. Lahko bi dodali, da upravičeno, saj so številnim udeleženkam delavnic računalniškega programiranja razbile predsodek, da je učenje programiranja rezervirano le za izbrance.