Od direktorja do gasilcev

Kmalu po poldnevu bomo v imenu Delove osebnosti 2014 ponovno prepoznali minulo leto in družbo, v kateri živimo.

Objavljeno
04. januar 2015 20.00
T. J., kultura
T. J., kultura

Ljubljana – Ob lanski razglasitvi Anite Ogulin, sekretarke ZPM Moste - Polje, za Delovo osebnost 2013 smo zapisali, da bo spet vse lepo in prav, ko bo nagrajenec znanstvenik ali športnik. Danes opoldne bomo v imenu Delove osebnosti 2014 ponovno prepoznali minulo leto in družbo, v kateri živimo.

Natanko ob 12. uri bomo v Viteški dvorani Križank izvedeli, komu so podelili največ glasov Delovi bralci. Deset izjemnih ljudi, ki so zaznamovali letnico 2014, smo na začetku decembra izbrali v uredništvu, Delovo osebnost med njimi pa smo ob koncu leta poiskali z javnomnenjsko raziskavo in spletno anketo.

V izboru uredništva so:

Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, ki je podjetje v štirih letih pripeljal do slovesa ene od dveh vodilnih tovarn za proizvodnjo butičnih steklenic na svetu.

Prof. dr. Matjaž Bunc, zdravnik kardiolog, ki v UKC Ljubljana uvaja pet novih metod za izboljšanje delovanja srca.

Miha Kos, idejni oče slavne Hiše eksperimentov in že skoraj ponarodelega Znanstivala, odločni zagovornik promocije znanja in vseživljenjskega učenja.

Tina Maze, ena največjih smučark vseh časov ter najboljša slovenska športnica in olimpijka vseh časov.

Dr. Ahmed Pašić, ki je s civilno pobudo Ejga – za lepše Jesenice zaznamoval družbeno življenje na Gorenjskem.

Mitja Rotovnik, ki je Cankarjevemu domu dobesedno postavil temelje, določil njegova desetletja in letos postal penzionist.

Arheolog dr. Ivan Šprajc, ki na daljni celini odkriva majevska mesta, o čemer poročajo vsi svetovni mediji.

Helena Žigon, ki ima pri svojih 86 letih za sabo vseh 19 ljubljanskih maratonov in je za vse nas navdih in zgled.

Skupina deklet CodeCatz, ki so v Sloveniji opravile pionirsko in predvsem prostovoljno delo: ženske so učile računalniško programiranje.

Gasilska zveza Slovenije kot naša največja prostovoljska organizacija, njeni člani pa so nam ob lanskih naravnih nesrečah z nesebičnostjo in pogumom segli globoko v srce.

Letošnji lavreat bo torej Delov prestižni naslov prevzel za Anito Ogulin, pred njo so bili Delove osebnosti podjetnica in humanitarka Ana Lukner, direktor in solastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol (2011), zamejski pisatelj Boris Pahor (2010), zdravnik Erik Brecelj (2009), športnik Primož Kozmus (2008) in številni drugi ... do leta 1990, ko se je uredništvo Dela odločilo iskati svoje »ime leta«.