Umetnost, ki služi bogoslužju

Kje je ... pater Marko Rupnik: Sto mozaikov Delove osebnosti leta 2000.

Objavljeno
21. december 2012 08.59
6.3.2012 Ljubljana,Slovenija. Marko Rupnik, slovenski mozaicar in teolog.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura
Pater Marko Rupnik, po izobrazbi filozof, teolog in slikar, ki se kot umetnik že vrsto let posveča mozaikom, je postal Delova osebnost, ko je z mozaikom okrasil papeževo osebno kapelo Odrešenikove matere v Vatikanu.

Za to prvo veliko umetniško delo Slovenca in tudi Slovana v Vatikanu je tisto leto prejel še Prešernovo nagrado. Leta 2002 je od nekdanjega predsednika države Milana Kučana prejel častni znak svobode Republike Slovenije. Jezuit Rupnik, ki od leta 1991 živi v Rimu, je od takrat s svojimi sodelavci iz Centra Aletti v Rimu naredil številne mozaike v Sloveniji in drugih državah, vseh skupaj približno sto. Ti krasijo predvsem cerkve, naredil pa je tudi mozaik za vhodno avlo in stopnišči v stanovanjskem bloku Vila Urbana v Ljubljani. Tu in tam izdela mozaik tudi zasebniku, kot ga je na primer zgodovinarju dr. Jožetu Pirjevcu v njegovem atriju v Trstu.

Med mozaiki v Evropi kaže posebej omeniti izdelka v romarskih središčih v Fatimi in Lurdu, velike pozornosti pa je deležen tudi mozaik v romarski cerkvi v mestecu San Giovanni Rotondo v Puglii, posvečeni očetu Piju. Cerkev, ki jo je naredil znameniti arhitekt Renzo Piano, je tretja največja v Italiji, mozaiki pa prekrivajo približno 2200 kvadratnih metrov površine. Zunaj Evrope je Rupnik ustvaril mozaike v ZDA, Libanonu, Siriji, na Japonskem. Slovenskih krajev je preveč, da bi jih lahko našteli. V njegovih mozaikih je zaznati odsev prve bizantinske umetnosti, prve romanske in prve gotske, v njih se stikata umetnost vzhoda in zahoda, Rim in Bizanc. Zanj je veličina umetnosti v služenju. Tudi zato se je iz galerijske umetnosti, ko je še slikal, umaknil v sakralno in se povsem posvetil umetnosti, ki služi bogoslužju. Ta ima svoje estetske zakonitosti. »Umetnik, ki ustvarja za bogoslužni prostor, mora umreti v sebi in vstati kot nekaj novega,« pravi.

Marko Rupnik se ukvarja še z vrsto drugih stvari in zaradi tega v Rimu preživi le nekaj mesecev v letu. Poleg tega da vodi izobraževalni, umetniški in duhovni center Aletti v Rimu, tudi veliko predava po svetu, vodi duhovne vaje in piše duhovne knjige. Nazadnje, letos, je pri Družini izšla njegova knjiga z naslovom Umetnost življenja, ki jo je leto prej izdala založba Lipa iz Rima. Nekatere od njegovih več deset knjig so prevedene v več jezikov.

Patra Rupnika je papež Benedikt XVI. letos imenoval za svetovalca papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, že od leta 1999 pa je tudi svetovalec papeškega sveta za kulturo.