Andrej Gnezda, kandidat za Delovo osebnost leta

Nevladnik, ki se je odločil biti bitko z »brezsramnim delom korporativnega sveta«.

Objavljeno
10. december 2015 15.12
Andrej Gnezd v Ljubljani, 16. junija 2015
Mo. Z., A. O., video
Mo. Z., A. O., video

Tudi letos smo v uredništvu poiskali ljudi s srcem, ljudi, ki smo jim lahko hvaležni, deseterico, ki ji brez sramu lahko rečemo tudi junaki iztekajočega leta 2015.

Časnik Delo tako začenja že 26. krog izbiranja osebnosti leta zapored. Tokrat vam predstavljamo izbor uredništva, deset dni bomo objavljali portrete finalistov; prvega že danes, vsak dan pa tudi pogovor z njimi v Delovi spletni izdaji.

Končni izbor bo v rokah bralcev. S spletnim glasovanjem (19. 12. bo objavljena spletna glasovnica) in javnomnenjsko anketo bomo prišli do prvega imena letošnjega leta.

 

V uredništvu smo se odločili, da Andreja Gnezdo nominiramo za Delovo osebnost leta. Po izobrazbi filozof in teolog je predvsem »motor nevladnega nasprotovanja razvpitim prostotrgovinskim sporazumom TTIP, CETA in TISA«. Za Koalicijo proti tajnim trgovinskim sporazumom (KPTS) deluje v imenu Umanotere in velja za najdejavnejšega člana koalicije. Po tem ko so več mesecev resno prebirali in analizirali tuje vire, so ugotovili, da se morajo postaviti za varuhe javnega interesa, in ne kapitala. Izhodišče delovanja se kaže z odpiranjem javnega prostora za trezne premisleke in debate.

Jutri preberite tudi: portret Andreja Gnezde.

***

Delovo osebnost leta 2015 bomo razglasili 4. januarja 2016, ob 12. uri, v Narodni galeriji.

Zmagovalca bomo poiskali z javnomnenjsko raziskavo in spletno anketo.

 

In koga je uredništvo izbralo?

Nominiranci so:

Jože Colarič

Uroš Dokl

Andrej Gnezda

Imre Jerebic

Edvard Kobal

skupina Laibach

Tina Maze

Faila Pašič Bišić

Jure Poglajen

Ciril Zlobec