Imre Jerebic, kandidat za Delovo osebnost leta

Teolog in sociolog, ki je spodbudil Karitas, da se ne bi ukvarjala samo z dobrodelnostjo, ampak tudi s socialno dejavnostjo.

Objavljeno
11. december 2015 17.25
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.01.2011.Predsednik republike Danilo Turk je sprejel predstavnike Rdecega kriza Slovenije, Slovenske karitas in Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije, s katerimi se je pogovarjal o aktivnostih na podrocju socialnih
Ma. G., A. O.
Ma. G., A. O.

Tudi letos smo v uredništvu poiskali ljudi s srcem, ljudi, ki smo jim lahko hvaležni, deseterico, ki ji brez sramu lahko rečemo tudi junaki iztekajočega leta 2015.

Časnik Delo tako začenja že 26. krog izbiranja osebnosti leta zapored. Tokrat vam predstavljamo izbor uredništva, deset dni bomo objavljali portrete finalistov; prvega že danes, vsak dan pa tudi pogovor z njimi v Delovi spletni izdaji.

Končni izbor bo v rokah bralcev. S spletnim glasovanjem (19.12 bo objavljena spletna glasovnica) in javnomnenjsko anketo bomo prišli do prvega imena letošnjega leta.

***


V uredništvu smo se odločili, da Imreta Jerebica nominiramo za Delovo osebnost leta.

Imre Jerebic je teolog in socialni delavec, ki vodi največjo nevladno organizacijo pri nas, Slovensko Karitas.

Kot teolog, ki je imel v žepu tudi diplomo socialnega delavca, se je zavzemal, da se Karitas ne bi ukvarjala samo z dobrodelnostjo, ampak tudi s socialno dejavnostjo, zlasti s tistimi stiskami ljudi, na katere država in druge nevladne organizacije ne odgovarjajo v zadostni meri: z duševnimi motnjami, z odvisnostjo od drog, s skrbjo za starejše ...

Danes, četrt stoletja po ustanovitvi največje verske dobrodelne organizacije pri nas, je nabor socialnih institucij, ki delujejo v okviru Karitas ali so bile zasnovane pod njenim okriljem, impozanten: šest materinskih domov, šest Don Pierinovih komun za odvisnike od drog, en zavod za osebe z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, deset domov za starejše, ena varna hiša, ena ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja in dve skrivni lokaciji za krizno namestitev, ki sta namenjeni ženskam, ki so žrtve trgovine z ljudmi in so bile prisiljene v prostitucijo.

Ob 12. uri preberite tudi: portret Imreta Jerebica.

***

Delovo osebnost leta 2015 bomo razglasili 4. januarja 2016, ob 12. uri, v Narodni galeriji.

Zmagovalca bomo poiskali z javnomnenjsko raziskavo in spletno anketo.


In koga je izbralo uredništvo?

Nominiranci so: 

Jože Colarič

Uroš Dokl

Andrej Gnezda

Imre Jerebic

Edvard Kobal

skupina Laibach

Tina Maze

Faila Pašič Bišić

Jure Poglajen

Ciril Zlobec