Jože Colarič: Treba si je tudi upati, saj brez tveganj ni rezultatov

Med nominiranci za Delovo osebnost 2015 je predsednik uprave in generalni direktor Krke.

Objavljeno
08. december 2015 19.41
Marjana F. Kristan
Marjana F. Kristan
Jože Colarič je dober finančnik in garač, ki zelo dobro pozna dejavnost, v kateri je že več kot 30 let. Dosegljiv je 365 dni na leto, v letu, ki prihaja, pa bo, kot pravi z nasmehom, za vsakogar dosegljiv kar 366 dni. Govori angleško, rusko, sporazumeva se tudi francosko, poljsko, hrvaško, srbsko ... Učenje tujih jezikov spodbuja tudi pri sodelavcih (učijo se tudi mongolščine, madžarščine in kitajščine), saj je za farmacevtsko panogo prvi »esperanto« angleščina, kateri sledita ruščina in poljščina.

Kot najbolje plačani menedžer v državi je njegova dolžnost, kot poudarja, da je stalno v stiku s podjetjem, ne le na delovni dan, ampak tudi ob koncu tedna, na petek ali svetek. Krka pomeni več kot 11.000 sodelavcev in njihovih družin, kar je velika odgovornost, zato je treba stalno poslušati, kaj sprašujejo, gledati, kaj sporočajo, saj gre mogoče za kaj pomembnega. Vsi vedo, da se na njegov odgovor ne čaka dolgo časa, bodisi da gre za sms bodisi elektronsko pošto. Zato, pravi, nima slabe vesti glede višine plačila za svoje delo, saj vanj vloži veliko časa, znanja in dela, svoje pa kažejo tudi rezultati družbe. Dodaja, da ne more pomagati, če je to za Slovenijo neprimerno. V službi je že pred 6.30, konča pa različno. Sam uživa v tem, da dela nekaj vsebinskega. Sodelavcem tudi osebno čestita za okrogle jubileje.

Ne sprehaja se po tovarni, ker bi s tem pokazal, da nima kaj delati; rad pa s krkaši osvaja vedno nove planinske vrhove. Vzame si čas tudi zase, med drugim obdeluje svoj vinograd v Podbočju na Dolenjskem. Rad potuje že od študentskih časov, ko je bil vodnik za krožna potovanja ameriških turistov po Evropi; od zasebnih potovanj pa se posebej rad spominja Kenije, Kamčatke in Antarktike. Službeno zdaj potuje sicer manj kot pred leti, ko je bil še direktor marketinga in prodaje, še vedno pa je teh potovanj kar veliko, saj po njegovem človek le na terenu lahko čuti, kako podjetje diha.

Timsko delo je zanj pomembno, vendar takšno, kjer se vsak ukvarja s področjem, za katero je zadolžen in na katero se spozna. V poslu ne odobrava prelaganja odgovornosti na nekoga drugega, pomembna se mu zdi tudi verodostojnost, da svoje obljube vedno izpolniš. Pri zniževanju stroškov nikoli ne znižuje stroškov dela, saj, kot poudarja, je za vsako podjetje najpomembnejši človek; raje stiska dobavitelje pri surovinah in materialu. Novim idejam in dobrim predlogom v podjetju namenjajo posebno pozornost, saj njihova osnovna dejavnost temelji na inovativnosti. Napake v podjetju, kot pravi, dopušča do določene mere in dodaja, da če bi vsi delali vse »na ziher«, potem se ne bi nikoli nič zgodilo. Treba si je tudi upati.

Njegov pogled je vedno usmerjen v prihodnost, kot vložek vanjo pa vidi prav naložbe, ki odločilno pripomorejo h konkurenčnosti Krke. Za rast je treba povečevati proizvodne kapacitete, ampak ne zato, ker bi v Krki mislili, da je fajn štancati vedno več tablet in kapsul, ampak ker jih v to preprosto silijo tržne razmere. Za ohranitev sedanjih prihodkov jih bodo morali zaradi pritiskov na nižanje cen zdravil izdelati veliko več. Zato že razmišljajo o Sintezi 2, čeprav so obrat Sinteza 1 v Krškem odprli pred kratkim, oktobra. Krka je letos pod vodstvom Jožeta Colariča poleg omenjene Sinteze 1 (investicija 85,2 milijona evrov) novembra odprla še več kot 200 milijonov evrov vreden obrat Notol 2 v Novem mestu, ki ni le največja investicija v zgodovini podjetja, ampak tudi največja naložba v slovenski industriji v zadnjih letih.

Tudi drugi mu priznavajo, da omenjene naložbe pomenijo spodbudne napovedi za slovensko gospodarstvo, saj prinašajo nova delovna mesta in obljubljajo razvoj. S svojim dosedanjim delom je prepričal, zato mu je nadzorni svet podelil nov šestletni mandat, ki ga nastopi z januarjem.