250-kilogramsko bombo so varno razstrelili

Pripadniki regijske enote za neeksplodirana ubojna sredstva so danes dopoldne v Gaju pri Mariboru uspešno razstrelili 250-kilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne. Pri tem ni bil nihče poškodovan, nastala ni niti materialna škoda.

Objavljeno
14. marec 2011 13.15
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor - Kot je na kraju dogodka povedal Robert Vute, vodja regijske enote za neeksplodirana ubojna sredstva, so bombo uspešno uničili; razstrelitev je potekala tako, kot je bilo načrtovano, in brez zapletov.

"Sedaj ni nobene nevarnosti več," je povedal Vute. Bombo so razstrelili z načrtovano eksplozijo, ki je nato v njej sprožila približno 100 kilogramov eksploziva, je pojasnil Vute. Med današnjo akcijo so gasilci in policisti zaradi varnosti zaprli vse dostope do kraja, kjer je potekala detonacija.

Bombo so našli že v soboto v neposredni bližini domačije Gert v Gaju pri Mariboru med sanacijo posledic plazu. Ker bi bila njena deaktivacija na samem kraju najdbe prenevarna, so jo včeraj prenesli v bližnji gozd, med premikom pa so morali evakuirati tri bližnje hiše. Bomba je nato v luknji v gozdu počakala do danes, ko so jo nadzorovano sprožili.

Šlo je za letalsko bombo domnevno ameriške izdelave, ki jo je v sili odvrgel poškodovani bombnik ob koncu 2. svetovne vojne.