Zadavil partnerko in mrtvo odpeljal v zdravstveni dom

Zaradi nasilnih kaznivih dejanj je Romeo Bajde že jedel zaporniško hrano. Zdaj štirje otroci ostali brez matere.

Objavljeno
27. december 2015 11.26
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Velenje – Praznični dnevi so se v družini Bajde-Škratek končali tragično. V zgodnjih nedeljskih urah, nekaj pred 4. uro, je 46-letni Romeo Bajde v Zdravstveni dom Velenje pripeljal 33-letno Lidijo Škratek, vendar ji zdravniki niso mogli več pomagati. Policisti so Bajdeta takoj pridržali. Kaj se je dogajalo za vrati stanovanja v Jenkovi ulici v Velenju, naj bi policisti pojasnili jutri.

Lidija Škratek je umrla nasilne smrti, po naših informacijah naj bi jo Romeo Bajde zadavil in odpeljal v zdravstveni dom. Na njegovem profilu na družabnem omrežju facebook je bil kmalu po dogodku objavljen zapis: »Vsem se opravičujem za moje dejanje. Bil sem slab in nisem veljal, bil sem dober in spet ne veljam. Kakšen naj bo potem človek v svojem življenju? Naj še kdo reče, da je bog na svetu! Ni boga! Ne verjemite vanj, ker ne obstaja.«

Lidija in Romeo sta imela skupaj dva predšolska sinova, s katerimi so živeli v velenjskem bloku. Lidija je imela tudi dve hčeri in Bajde še tri otroke, vendar ti otroci niso živeli z njima. So pa še pred nekaj leti z družino živeli Bajdetovi starši. Kot povedo sosedje, naj bi družina živela dokaj mirno oziroma brez večjih težav, dokler so bili starši živi. Po njihovi smrti pa so bili prepiri, ki naj bi jih gnalo ljubosumje, vedno pogostejši.

Bajdetov ventil je bil motociklizem. Bil je sovoznik v prikoličarju in prav letos je v kategoriji starodobnih prikoličarjev do 1000 ccm postal državni prvak. Opravljal je zaključna dela v gradbeništvu, veliko je delal tudi v tujini. Tako je bil letos v Nemčiji, lani v Katarju. Tisti, ki ga poznajo, vedo povedati, da je bil pri delu pošten, da pa je bil vedno hitre jeze in je bilo treba kar paziti z besedami.

Njegove pesti so že pele

Prav njegova hitra jeza je prispevala k precejšnji drami na velenjskem okrajnem sodišču pred devetimi leti, kjer se je znašel po že treh pogojnih obsodbah. Na sojenju leta 2006 je takrat obdolženi Bajde izgubil živce. »Slišal je glasno govorjenje v čakalnici. Ko je odprl vrata razpravne dvorane, je skočil proti nekdanji partnerici in partnerju svoje sestre. Začel je vpiti, zakaj ga živcirajo in ne pustijo na miru in da bo napravil red,« je pred devetimi leti opisal začetek fizičnega obračuna v velenjskem hramu pravice takratni vodja zunanjega oddelka celjskega okrožnega tožilstva v Velenju Dušan Roš.

Bajde je takrat najprej zamahnil proti nekdanji partnerici, nato pa se lotil svaka, da je s sodišča odšel z razbito arkado in poškodovanim desnim licem. Bajdeta je takrat obvladal varnostnik, vendar šele po hudem ruvanju. Obtožnica ga je bremenila kar šestih kaznivih dejanj, med drugim nasilništva nad nekdanjo partnerico in ogrožanja varnosti.

Ali je Bajde pristal v zaporu tudi zaradi tega dogodka na sodišču, ni znano. Je pa triletno zaporno kazen preživljal zaradi nasilništva. Njegov sostanovalec v sobi v zaporih na Dobu naj bi bil Branko Maček, ki je zaradi vožnje v nasprotno smer povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi.

Jutri podrobnosti

Bajde je na svojem profilu na facebooku objavil več fotografij novega bara svoje partnerice. Škratekovo pijano klet v Ravnah pri Šoštanju je po podatkih Ajpesa Lidija odprla konec novembra. Sosedje pravijo, da so bile pri poslovanju precejšnje težave in da naj bi gostilno tudi že zaprla. Težave so se torej kopičile. Kaj je sprožilo usodni prepir med partnerjema, pa še ni znano.

Policisti bodo podrobnosti predstavili na današnji novinarski konferenci. Zagrožena kazen za uboj je do 15 let zapora.