77-letnik pretepal ženo

Črnomaljski policisti so aretirali 77-letnega nasilneža, ki je pretepal svojo ženo. V preteklosti jo je tudi poškodoval.

Objavljeno
16. september 2014 12.40
press*nasilje
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Črnomelj - Policisti so včeraj odvzeli prostost 77-letnemu nasilnežu, ki je pretepal svojo ženo. »Osumljenec naj bi že dalj časa izvajal nasilje nad ženo in jo večkrat tudi poškodoval, vendar žrtev zaradi strahu pred nasilnežem v preteklosti ni upala poiskati pomoči,« so sporočili iz novomeške policijske uprave.

Po zaključenem pridržanju so mu policisti izrekli tudi prepoved približevanja ženi, o ukrepu pa so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. »Nasilneža bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini,« so še sporočili iz policije.

Policisi sicer zadnja leta obravnavajo manj primerov nasilja v družinah.Policisti so tako leta 2009 obravnavali 2478 primerov nasilja v družini, medtem ko je bilo lani teh primerov 1592. Kljub zmanjšanju pa so varuhi reda in miru izrekli več ukrepov prepovedi približevanja, in sicer so jih leta 2012 izrekli 894, lani pa 926.

Nasilja v družini so v levjem deležu deležne ženske. Po navedbah generalne policijske uprave je v Sloveniji vsaka druga ženska žrtev psihičnega nasilja, medtem ko je vsaka peta ženska tudi žrtev fizičnega nasilja. »Lani je bilo med žrtvami nasilja 2315 žensk in 1076 moških, še leta 2010 pa 3097 žensk in 1229 moških. Dom tako še vedno ostaja najbolj nevarno mesto za ženske in očitno intimni partner ostaja najhujši sovražnik,« je zapisano na spletni strani policije.

Že lani se je v Sloveniji začel izvajati dveletni projekt Vesna - živeti življenje brez nasilja. Gre za nacionalno kampanjo, ki opozarja na problematiko nasilja nad ženskami. Glavni cilji projekta so sistematično ozaveščanje žensk vseh starosti, ki spadajo v rizično skupino potencialnih žrtev, ter jim predstaviti različne vrste pomoči in njihovo dostopnost, v širši javnosti dvigniti ozaveščenost o problematiki nasilja v družini in nasilja nad ženskami ter poglobiti znanje strokovnih delavcev, ki se ukvarjajo z žrtvami.

Več informacij o nasilju v družini in nasilju nad ženskami je dostopnih na spletni strani policije.