Afera Avtošola brez pravnomočnega epiloga

Razvpita afera Avtošola se je znašla v slepi ulici. Deset let po medijsko odmevnih aretacijah je zadeva zastarala. Za rešetkami se ni znašel nihče: trije člani izpitne komisije Ivan Potočnik, Dušan Veršec in Anton Rožman, ki so po očitkih tožilstva prejemali podkupnino (pijače, večerje in denar), da so zamižali na eno oko, so nepravnomočno oproščeni.

Objavljeno
01. februar 2011 23.22
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Razvpita afera Avtošola se je znašla v slepi ulici. Deset let po medijsko odmevnih aretacijah je zadeva zastarala. Za rešetkami se ni znašel nihče: trije člani izpitne komisije Ivan Potočnik, Dušan Veršec in Anton Rožman, ki so po očitkih tožilstva prejemali podkupnino (pijače, večerje in denar), da so zamižali na eno oko, so nepravnomočno oproščeni, tajnica nekdanje avtošole Pek & Videčnik Mojca Hrastnik je pravnomočno oproščena, inštruktor Igor Peruš se je pred policijo uspešno skrival skoraj do zastaranja, nekdanji prvoobtoženi Zlatko Pek pa se je znašel v tako hudi depresiji, da sploh ni bil zmožen sesti na zatožno klop, in je tožilstvo odstopilo od pregona. Prvi sodni proces se je končal novembra 2007.

Sodišče je za nadaljevano kaznivo dejanje dajanja podkupnine in neupravičenega sprejemanja daril Zlatka Peka obsodilo na osem mesecev zapora, Dušan Veršec in Ivan Potočnik sta dobila po osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh oziroma treh let, Antona Rožmana , inštruktorja Igorja Peruša in Mojco Hrastnik pa je sodni senat oprostil. Glede zadnje se ni pritožil nihče in je pravnomočno oproščena, sodbo, ki se je nanašala na preostalo peterico, pa je višje sodišče razveljavilo in jo vrnilo v ponovno obravnavo na prvo stopnjo.

Na ponovljenem sojenju je imel sodni senat precej težav pri zagotavljanju prisotnosti obtoženih v dvorani. Nekdanji solastnik nekdanje avtošole Pek & Videčnik Zlatko Pek se po razveljavitvi prve sodbe ni več pojavil v palači pravice, zato je sodišče sredi februarja lani postopek proti njemu najprej izločilo. Oktobra lani je tožilec Boris Marčič obtožbo umaknil, saj Pek med drugim trpi zaradi depresivnega sindroma in izboljšanja v kratkem ni bilo pričakovati.

Tudi sojenje preostali četverici ni potekalo brez zapletov. Ker se je sodišču precej mudilo, je vmes izločilo postopek proti Antonu Rožmanu in Igorju Perušu. Prvi je imel zdravstvene težave, drugi pa se je na eni izmed obravnav sprl s sodnico in protestno zapustil dvorano. Ta je odredila pripor, vendar ga je policija izsledila šele 25. januarja, a so ga, ker je obljubil, da ne bo zapustil prebivališča, izpustili na prostost, so sporočili iz urada predsednice mariborskega okrožnega sodišča Alenke Zadravec.

Na ponovljenem sojenju so nepravnomočno končani le postopki proti trem obtoženim članom izpitne komisije in vsi trije so oprani krivde. Tožilstvo se je pritožilo na sodbo glede vseh treh, tudi Ivana Potočnika, ki mu je sodišče oprostilno sodbo izreklo le štiri dni, preden je zastaralo še zadnje kaznivo dejanje, ki mu ga je očital tožilec. Po njegovi razlagi se namreč obtožba nanaša na obdobje do 29. januarja 2001. Prav zaradi tega je zagovornik Antona Rožmana Viktor Osim pritožbo na sodbo sodišču poslal šele ta ponedeljek in to kljub temu, da je bil Rožman oproščen. Zanjo se je odločil, ker meni, da Rožman ne bi smel biti oproščen zaradi pomanjkanja dokazov, ampak ker to, kar je storil, sploh ni kaznivo dejanje. Meni, da je zadeva zastarala, saj se je zadnji očitek Rožmanu nanašal na 24. januar 2001 in je že potekel desetletni zastaralni rok. Enako meni zagovornik Dušana Veršca Silvo Godič, ki je odgovor na tožilčevo pritožbo vložil 25. januarja, na dan, ko je opolnoči zastaralo zadnje domnevno Verščevo kaznivo dejanje.

V uradu predsednice mariborskega okrožnega sodišča Alenke Zadravec so potrdili, da so včeraj prejeli pritožbe, vendar jih še niso posredovali višjemu sodišču. Zadnje je potrdil tudi predsednik višjega sodišča Miroslav Pliberšek. To pa najbrž ne pomeni nič drugega, kot da je zadeva zastarala in se višje sodišče z njo vsebinsko ne bo ukvarjalo.