Afera Avtošola: oproščeni zahteva odškodnino

Anton Rožman zaradi pridržanja 
in dolgotrajnega postopka terja 24 tisočakov.

Objavljeno
01. september 2013 16.00
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − Nekdanji član izpitne komisije Anton Rožman od države po sodni poti terja 24.000 evrov. V razvpiti aferi Avtošola ga je sodišče na prvi stopnji oprostilo, zatem je zadeva zastarala. Odškodnino terja zaradi policijskega pridržanja, dolgotrajnega postopka in posledične izgube službe.

Prvo srečanje pravdnih strank na tukajšnjem okrožnem sodišču se je končalo ekspresno in za zaprtimi vrati, brez navzočnosti javnosti. Kot je običajno, sta stranki najprej poskušali spor zgladiti na poravnalnem naroku, ki je tajen, vendar iz tega za zdaj ni bilo nič. Sodišče je namreč narok po nekaj minutah preložilo.

V medijsko odmevni aferi Avtošola se je pod obtožbo znašlo šest ljudi, sojenje pa so morali enkrat po odločitvi višjega sodišča celo ponoviti, zaradi česar je bil to eden najbolj razvlečenih sodnih procesov pri nas. Prvi se je začel marca 2006 in se končal konec leta 2007, drugi se je po številnih postopkovnih zapletih začel marca 2010 in se z oprostilnimi sodbami po koščkih končal decembra tega leta oziroma na začetku 2011. Konec januarja 2011 je pregon zoper obtožene zastaral.

Tožilstvo jim je očitalo, 
da so zamižali na eno oko

Tožilstvo je članom izpitne komisije pri Izpitnem centru Maribor Dušanu Veršcu, Ivanu Potočniku in Antonu Rožmanu očitalo, da so med aprilom 2000 in januarjem 2001 jemali darila (alkoholne pijače, večerje in denar) in zamižali na eno oko pri kandidatih, ki niso obvladali teoretičnega ali praktičnega znanja. Zlatku Peku, solastniku nekdanje avtošole Pek & Videčnik, je tožilec očital podkupovanje, inštruktorju Igorju Perušu pa pomoč pri tem, saj da je kandidatom »svetoval«, da je izpit mogoče opraviti tudi, če Peku izročijo tisoč nemških mark. Na zatožni klopi se je znašla še tajnica avtošole Mojca Hrastnik.

To je sodišče že na prvem sojenju oprostilo in proti tej odločitvi se ni pritožil nihče. Oproščena sta bila tudi Peruš in Rožman, ki pa sta morala po razveljavitvi sodbe ponovno sesti na zatožno klop. Pek je za nadaljevano kaznivo dejanje dajanja podkupnine in neupravičenega sprejemanja daril dobil osem mesecev zapora, nekdanja člana izpitnega centra Dušan Veršec in Ivan Potočnik pa zaradi domnevnega jemanja podkupnine osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh oziroma treh let.

Na ponovljenem sojenju so bili Veršec, Potočnik in Rožman oproščeni, zoper prvoobtoženega Zlatka Peka pa je tožilstvo obtožbo umaknilo, saj zaradi hudih depresij ni bil zmožen sesti na zatožno klop, izboljšanja zdravstvenega stanja pa ni bilo pričakovati. Izreka sodba ni dočakal niti Peruš, saj nekaj časa sploh ni več prihajal na sodišče, policiji pa ga do zastaranja ni uspelo izslediti.