Afera bulmastifi: obtožena nekdanja državna sekretarka

Na  okrožnem tožilstvu so  potrdili, da so na okrajno sodišče vložili obtožni predlog proti eni osebi zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku vračanja psov Saši Baričeviču po napadu na Stanislava Megliča marca 2006. Po naših podatkih je obtožena nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec.

Objavljeno
23. februar 2011 19.30
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Tožilstvo Sonji Bukovec očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, po naših podatkih pa sodišče obtožnega predloga še ni preizkusilo. Odločitev ljubljanskega okrožnega tožilstva, ki je v začetku novembra lani zavrglo kazenske ovadbe proti nekdanjemu ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku, njegovi takratni državni sekretarki Sonji Bukovec, direktorici veterinarske uprave (Vurs) Vidi Čadonič Špelič in pravnikoma na ministrstvu za kmetijstvo Tanji Hofman in Romanu Pečkaju ter drugim neznanim javnim uslužbencem ali funkcionarjem ministrstva ali Vursa, je dvignila veliko prahu. S tožilstva so takrat sporočili, da so zavrgli kazensko ovadbo sektorja kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave iz julija lani in ovadbo, ki jo je 2. junija lani vložila komisija za preprečevanje korupcije, ker ni bil podan utemeljen sum, da so ovadeni storili kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma nevestnega dela v službi.

A »glede na nekatera nova dejstva in podatke, ki so se pojavili v oddaji Pogledi Slovenije 16. decembra lani« in ki tožilstvu menda ob zavrženju ovadb niso bili znani, je tožilstvo zadevo znova vzelo iz predala. Preiskovanja okoliščin se je lotilo samo, kar je zmotilo ministrico za notranje zadeve in sprožilo (nov) kratek stik med policijo in vrhovnim državnim tožilstvom.
Kateri so novi podatki in dejstva, ki tožilcem niso bili znani pred zavrženjem ovadb pred dvema mesecema, za zdaj ni znano. Bukovčeva, sicer prijateljica Baričevičeve sestre, je bila med prvimi na kraju tragedije, ko so Baričeviča raztrgali njegovi psi. Mnogim se je zdelo sporno, da se je znašla v zavarovanem območju na notranji strani policijskega traku. Bukovčeva je že po dogodku javno zanikala kakršno koli vpletenost v postopek vračanja psov Baričeviču in očitke o pritiskih.

Preiskovalna dejanja proti kinologu in odvetniku

Še vedno pa na okrajnem sodišču potekajo posamezna preiskovalna dejanja proti kinologu Rajku Rotnerju in Alenki Černe, vodji strokovne komisije, ki jo je imenovalo ministrstvo za kmetijstvo in ki je ocenila, da se nevarna Baričevičeva psa pod določenimi pogoji lahko vrneta lastniku, ter odvetniku Miru Senici, partnerju ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Kinologa sta domnevno ponaredila listine, ko sta 15. junija 2006, tri mesece po napadu bulmastifov na Megliča, v ljubljanskem zavetišču Gmajnice opravila izredni vzrejni pregled in enemu od nevarnih psov izdala vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Senico pa tožilstvo bremeni krive ovadbe. Odvetniška pisarna Senica je zastopala pokojnega Baričeviča in je leta 2008 kazensko ovadila veterinarskega inšpektorja Uroša Andrenška, ki je bil po napadu na Megliča odredil usmrtitev bulmastifov, češ da je bil pri svojem delu pristranski, zahtevala je njegovo izločitev iz postopka odločanja o bulmastifih.

Posamezna preiskovalna dejanja po naših podatkih še niso končana. Ravno za jutri je predvideno zaslišanje ene priče (funkcionarja kinološke zveze), medtem ko se je druga priča opravičila in bo zaslišana drugič.