Afera Koprivnikar: Delovni spor izgubil še četrti odpuščeni policist

Delovno sodišče razsodilo, da je bila izredna odpoved sindikalistu Vojku Marguču zakonita.

Objavljeno
24. april 2017 17.01
Predaja novih motornih vozil policije. Ljubljana, Slovenija 15.novembra 2016 [policija,policisti,motorna vozila,motorji,vozila,promet]
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Sindikalni zaupnik Sindikata policistov Slovenije za ljubljansko regijo Vojko Marguč, ki so mu po aferi Koprivnikar 31. marca lani na policiji pokazali vrata, je s tožbo na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču zahteval nazaj službo policista. Zatrjeval je, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita, vendar je sodišče potrdilo ustreznost vzrokov za odpoved in njeno zakonitost.

Marguč je eden izmed petih policistov, ki so po razkritju dogovarjanja o policijskem nadzoru nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem konec novembra 2015 izgubili službo marca lani iz krivdnih razlogov. Odpuščeni so odpoved izpodbijali na delovnem sodišču, a je to tožbe kranjskega predstavnika Denisa Kadirića, namestnika koprskega regionalnega predstavnika Mihe Sakača in predsednika sindikata policistov Zorana Petroviča (nepravnomočno) že zavrnilo, o tožbi Dušana Raja, novomeškega regionalnega sindikalnega predstavnika, pa še ni odločilo.

Podatke posredovali prek FBI

Nazadnje je bil neuspešen s tožbo Marguč, ki je poskušal sodišče prepričati, da so bili pogovori, razvidni s fotografij na facebooku, ki jih je policiji posredoval »anonimnež z imenom Jezni policist«, prirejeni oziroma da so bile fotografije ponarejene. Trdil je tudi, da takšnih pogovorov ni bilo, in zanikal, da bi se sindikalisti pogovarjali o načrtovani ustavitvi ministra, ter vztrajal, da je bila ta naključna. Po njegovem so bili dokazi pridobljeni nezakonito, odpoved pa izrečena prepozno, saj naj bi generalni direktor policije Marjan Fank za dogovore vedel že prej, to je konec novembra oziroma v začetku decembra 2015.

Fank je, zaslišan kot priča, potrdil, da so se konec novembra širile govorice o načrtovani ustavitvi ministra, zato je uvedel notranjevarnostni postopek, ki pa teh govoric ni potrdil. Notranji nadzor, ki ga je odredil po ustavitvi Koprivnikarja oziroma po pridobitvi fotografij – Fanku so bile poslane po elektronski pošti 1. marca 2016 –, pa je pokazal, da so pogovori v resnici potekali. »Med postopkom je Republika Slovenija pridobila tudi izvirnik pogovorov, ki ga je družba Facebook posredovala prek zaprosila ministrstva za pravosodje ameriškim pristojnim organom, natančneje FBI. Izvirnik izpisanih pogovorov je pokazal, da so bile sporne fotografije pristne,« so pojasnili na državnem pravobranilstvu.

Marguč je med postopkom zanikal pogovore in trdil, da so izjave prirejene oziroma da je šlo zgolj za šalo, so še pojasnili na pravobranilstvu.

Odpoved pravočasna in zakonita

Sodišče je tožbeni zahtevek zavrnilo v celoti, saj meni, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi pravočasna in zakonita. Fotografije objav iz spletne komunikacije znotraj zaprte skupine na družbenem omrežju je v celoti upoštevalo kot pristne in štelo, da jih je v skupino zapisal prav Marguč in da nikakor ne gre za zlorabo njegovega imena oziroma identitete. »Po mnenju sodišča je aktivno sodeloval v akciji in prav on je bil tisti, ki je dal idejo, da bi prometne policiste poslali v zasedo. Sodišče je zavzelo stališče, da je bila ustavitev ministra načrtovana, čeprav postopoma in skozi dnevno korespodenco,« so povzeli odločitev sodišča na pravobranilstvu. Dodali so, da je sodišče še poudarilo, da čeprav ministra ne bi ustavili, že dogovarjanje o ustavitvi z namenom škodovanja ministru, spodbujanje in napeljevanje pomeni hujšo kršitev delovnih obveznosti, kar pa je za policista po prepričanju sodišča prve stopnje popolnoma nesprejemljivo.

Margučevo ravnanje po mnenju sodišča tako pomeni »naklepno hujšo kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja«, kar je vzrok za izredno odpoved. S svojim ravnanjem je kršil zakon o delovnih razmerjih, določila pogodbe o zaposlitvi in kodeks policijske etike, skladno s katerim policisti pri opravljanju svojega dela tudi v zasebnem življenju skrbijo za varovanje ter utrjevanje lastnega ugleda in ugleda policijske organizacije. »Tožnikovo ravnanje – ideja o ustavitvi ministra in preizkusu njegove alkoholiziranosti zgolj zaradi opravljanja funkcije ministra brez zakonske podlage, spodbujanje in odobravanje te ustavitve, pomoč pri njeni uresničitvi ter obljubljanje večerij oziroma malic policistoma, ki sta ministra ustavila – kaže na grobo zlorabo funkcije policista. S tem je tožnik po prepričanju sodišča grobo posegel v ugled policije in moralno škodoval toženi stranki,« so še pojasnili na pravobranilstvu.

Sodišče je zavrnilo tudi Margučeve navedbe, da je izredna odpoved posledica diskriminacije, ker je bil član sindikata; generalni direktor policije je to v svoji izpovedi zavrnil in dejal, da Marguča sploh ni poznal.

Sodba še ni pravnomočna.