Afera Medgen: zagovarjal se bo le novinar, ki je prvi poročal o aferi

Podjetje Medgen napoveduje tudi vložitev tožbe zoper Jureta Bračka.

Objavljeno
01. oktober 2013 15.24
reu/ELSALVADOR/
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Po aferi z novimi neinvazivnimi genetskimi preiskavami za odkrivanje downovega sindroma, ki je pred meseci izbruhnila zaradi očitkov o pretakanju denarja iz javne sfere v zasebno, se bo, kaže, moral zagovarjati edino novinar, ki je o tem prvi poročal.

Policija, kot smo poročali, ni ugotovila znakov nobenega kaznivega dejanja in je zadevo zaključila s poročilom tožilstvu, to pa je zadevo, kot so nam potrdili, vložilo ad acta, torej kot zaključeno.

Policijska preiskava ni potrdila sumov

Kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada so po objavah v medijih namreč preiskovali domnevno nenamensko uporabo javnih sredstev. Gre za to, da nosečnicam, pri katerih je tveganje, da bo imel otrok downov sindrom, večje, opravijo preiskavo z neinvazivno metodo z analizo krvi namesto dosedanje invazivne metode (amniocenteze). Novo preiskavo je ponujala zasebna institucija, ambulanta za klinično diagnostiko Medgen, d. o. o., medtem ko je analizo opravil inštitut BGI v Hongkongu.

Zgodba se je v središču pozornosti znašla po poročanju, da je pacientke domnevno v Medgen pošiljal predstojnik Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko Ginekološke klinike ljubljanskega kliničnega centra Borut Peterlin in tako omogočil pretakanje zdravstvenega denarja iz javne sfere v zasebno, kar bi pomenilo, da je klinični center utrpel poslovno škodo. Medgen je namreč Inštitutu za medicinsko genetiko izdajal naročilnice za eskstrakcijo DNA, ko je od inštituta prejel račun, ga je tudi plačal.

Izsledki kriminalistične preiskave tako niso potrdili sumov, prav tako je notranja revizija v KC pokazala, da KC ni bil oškodovan. Do enakih ugotovitev so kriminalisti prišli tudi po ponovni, drugi anonimni prijavi.

Medgen nad novinarja

A zgodbe s tem še ni konec, saj sta tako Medgen kakor KC novinarja Jureta Bračka, ki je prvi poročal o primeru, prijavila novinarskemu častnemu razsodišču (NČR). V Medgenu so prepričani, da se je v ozadju skrival tržni interes podjetja Geneplanet za opravljanje tovrstnih preiskav, ki je od letos dejansko ekskluzivni zastopnik podjetja BGI v Sloveniji. NČR je prijavo KC že obravnavalo in ugotovilo, da novinar ni kršil kodeksa novinarjev Slovenije, enako je pred kratkim ugotovilo tudi glede prijave Medgena.

So se pa v Medgenu očitno odločili, da bodo nad novinarja Pop tv šli z vsemi sredstvi. »Iz ugotovitev policije in tožilstva izhaja, da družbi Medgen ni mogoče očitati nikakršnih kaznivih dejanj, saj je njihovo poslovanje zakonito in transparentno. Iz poročil prav tako izhaja nekorektno poročanje novinarja Pop tv Jureta Bračka. Moja stranka namerava v zvezi s tem v najkrajšem času za zaščito svojega dobrega imena vložiti ustrezno tožbo, s katero bo zahtevala opravičilo in preklic neresničnih izjav ter povrnitev nastale škode,« pravi pooblaščenec Medgena odvetnik Matej Erjavec, ki je potrdil, da je Medgen zoper Bračka in podjetje Geneplanet vložil celo kazensko ovadbo. V njej trdijo, da naj bi bil novinar z Geneplanetom v preteklosti v poslovnem odnosu ter da so bili zato njegovi prispevki narejeni proti plačilu in namenjeni izključno diskreditaciji podjetja Medgen.

Od novinarja nam ni uspelo dobiti odziva na navedene očitke. Na policiji pa nam na naše poizvedovanje vložitev ovadbe glede na razpoložljive podatke niso mogli potrditi, pravijo tudi, da ne morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe zaradi varstva osebnih podatkov.