Afera Patria: Janša in Krkovič spet manjkala

Sojenje v zadevi Patria se je danes nadaljevalo z branjem listinske dokumentacije.

Objavljeno
24. september 2012 17.11
Posodobljeno
24. september 2012 18.00
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Sojenje v zadevi Patria se je danes nadaljevalo z branjem listinske dokumentacije, med drugim tiste, ki so jo zbrali avstrijski preiskovalni organi.

Na sodišče so tokrat prišli trije od petih obdolženih – Jože Zagožen, Ivan Črnkovič in Walter Wolf. Janez Janša se je opravičil, Tone Krkovič pa ne, je dejala sodnica pred začetkom obravnave.

Na sodišče ni bilo niti Krkovičevega odvetnika Jožeta Hribernika, ki je že junija na sodišče posredoval izjavo, da se glavnih obravnav do nadaljnjega ne bo udeleževal. Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je kljub temu nadaljevala z dokaznim postopkom oziroma kratkim povzetkom vsebine listin, kot se je izrazila.

Klajnškova je tako med drugim prebrala obvestilo Tajca Apichata Sirithaporna, ki ga je ta naslovil na UniCredit Bank Austria, da od podjetja ICB, ki je v lasti prvoobtoženega v avstrijskem procesu Patria Wolfganga Riedla, pričakuje nakazilo skoraj 700.000 evrov.

Danes prebrani dokumenti omenjajo tudi transakcije med Wolfom in Sirithapornom, med drugim znano predajo 900.000 evrov v aktovki na dunajskem letališču.

Klajnškova je nato ob pomoči strokovnega sodelavca sodišča nadaljevala z branjem zaseženih elektronskih sporočil med Riedlom in uslužbencem Patrie Reijom Niittynenom o domnevnih provizijah. V enem od sporočil je Riedl spraševal Niittynena, ali je "nakazal znesek", saj da Wolf zahteva izplačilo.

Kasneje naj bi se po Riedlovih zapisih Wolf in Zagožen sama odpravila na Dunaj po ta denar. »Prepričana sta, da Patria zavrača izplačila,« še piše v elektronskem sporočilu, ki ga je Riedl napisal Niittynenu.

Dunajski zvezni kriminalistični urad je tukaj dopisal, da »utemeljeno sumijo, da je bil del denarja namenjen Zagožnu in njegovi organizaciji«.

Riedl je bil pred slovenskim sodiščem že zaslišan, vendar zaradi odprtega postopka v Avstriji na vprašanja ni želel odgovarjati. Zaslišanje Niittynena je predvideno za 9. oktober.