Afera Patria: Janša se izogiba sojenju na Dunaju

Premier Janez Janša se ne namerava udeležiti četrtkove obravnave v zadevi Patria na dunajskem sodišču.

Objavljeno
30. april 2012 15.23
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Dunaj - Slovenske priče, med njimi premier Janez Janša, so na avstrijski sodni proces v zadevi Patri povabljene za ta četrtek. Odvetnik Franci Matoz je danes za STA povedal, da je Janša vabilo prejel, a se je za to pričanje opravičil.

Matoz je potrdil, da je Janša pred nekaj dnevi prejel vabilo dunajskega sodišča, a »glede na kratek čas« od prejetja vabila do obravnave ter na premierove obveznosti je sodišču poslal opravičilo, da Janše na Dunaj v četrtek ne bo.

Iz kabineta predsednika vlade so za STA minuli torek sporočili, da Janša uradnega vabila, da bi se udeležil obravnave v zadevi Patria na Dunaju, do takrat ni prejel, »bo pa z veseljem pričal, če dobi vabilo«.

Tiskovni predstavnik kazenskega deželnega sodišča na Dunaju Christian Gneist je danes za STA potrdil, da je sodišče vabila premieru Janši in ostalim pričam iz Slovenije že poslalo, do minulega petka pa niso dobili nobenega opravičila. Na vprašanje, kdaj točno so vabila poslali, ni mogel odgovoriti.

Kot je dodal, je predvideno, da se bo sodni proces v zadevi Patria s slovenskimi pričami na dunajskem sodišču nadaljeval v četrtek ob 9. uri.

Po Gneistovih besedah obstaja možnost, da bi priče iz Slovenije zaslišali prek videokonference. Ob tem je še izpostavil, da avstrijsko pravosodje tujih državljanov ne more prisiliti, da bi pričali,"lahko pridejo samo prostovoljno".

Po navedbah časnika Večer je dunajsko sodišče na pričanje poleg Janše povabilo nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, brigadirja Toneta Krkoviča in Črnkovičevo soprogo Marijo.

Na deželnem sodišču na Dunaju poteka sojenje v zadevi Patria proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sojenje je povezano s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge (SSF). Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.