Afera Zdenex po petnajstih letih le končana

Marjan Čare je dobil dve leti, njegova soproga Manica Čare štiri leta zapora.

Objavljeno
04. september 2011 20.37
Posodobljeno
04. september 2011 20.37
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Pravnomočno je končana ena največjih posojilnih afer s priokusom finančnega inženiringa v zgodovini Slovenije - afera Zdenex.

Iz urada predsednice mariborskega okrožnega sodišča so sporočili, da je sodba postala pravnomočna na zadnji avgustovski dan.

Zagovornika zakoncev Marjana in Manice Čare se namreč nista pritožila na sodbo, ki jo je okrožno sodišče izreklo junija letos; prav tako se ni pritožil vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je bil v predlogu sodišču glede višine kazni precej milosten.

Zanjo je predlagal dve leti in tri mesece zapora, kar je sodišče upoštevalo, zanj pa dva meseca manj, a je sodišče od predloga odštelo en mesec in mu izreklo kazen dve leti zapora.

Vrhovni tožilec Ferlinc je zakoncema Čare - ona je bila direktorica in solastnica, on pa direktor družbe Zdenex - naprtil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic.

Od začetka leta 1995 do avgusta 1996 sta kljub zakonski prepovedi zbirala prihranke občanov (v stečajnem postopku so bile terjatve priznane 2856 upnikom) z obljubo o štiri- in petodstotnih mesečnih obresti.

Zdenex je zatem denar vlagateljev posojal in ga plemenitil, vendar zakonca Čare tega pretežno menda nista storila, saj da posojilojemalcem nista posredovala skoraj 14,7 milijona evrov; naprej sta domnevno posodila le 14,1 odstotka denarja vlagateljev.

V izreku sodbe je sodni senat glede višine premoženjske koristi povsem upošteval tožilca. Ta je izračunal, da sta si pridobila dobrih 1,9 milijona evrov premoženjske koristi; od tega sta v lasten žep pospravila več kot 1,1 milijona evrov, okrog 800.000 evrov pa je menda zapravil Samo Žigman, ki je pred leti tragično umrl, sicer bi zakoncema Čare delal družbo na zatožni klopi.

Glede na to, da je od izbruha afere Zdenex, ko se je piramidni denarni sistem sesul kot hišica iz kar, minilo že petnajst let in sta si Manica in Marjan Čare prislužila razmeroma nizki kazni, se zastavlja vprašanje, koliko časa bosta sploh presedela za rešetkami.

V priporu sta bila namreč štirinajst mesecev in zlasti Marjan Čare je večino kazni odsedel in že zdaj izpolnjuje pogoje za pogojni odpust, je povedal njegov zagovornik Primož Žontar.

Nekoliko drugače je pri Manici Čare, saj ji je senat z upoštevanjem že pravnomočne sodbe v višini dveh let zaradi oškodovanja upnikov izrekel enotno kazen štiri leta zapora.

Prvič so namreč sodniki zakonca Čare obsodili 22. marca 2001 in Manici Čare prisodili osem let zapora, njenemu možu pa eno leto manj.

Višje sodišče je delno potrdilo le sodbo Manici Čare, in sicer v delu, v katerem je bila obtožena oškodovanja upnikov, saj je nekatere upnike, ko se je začel Zdenex rušiti, prednostno poplačala.

Na ponovljenem procesu, ki se je začel sredi novembra 2006 in končal 22. februarja 2010, je sodišče zakoncema Čare prisodilo vsakemu pet let zapora ter h kazni Manice Čare prištel še omenjeno pravnomočno kazen in ji izreklo enotno kazen šest let zapora.

A tudi to sodbo so višji sodniki razveljavili in šele na tretjem procesu je roki pravice uspelo zadevo spraviti do pravnomočnosti. Tudi s pomočjo zakoncev Čare, ki imata očitno dovolj potikanja po sodnih dvoranah.