Akcija za večjo varnost na prehodih ceste čez železniško progo

V ponedeljek se začenja akcija za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, ki jo v sodelovanju s policijo pripravlja javna agencija RS za varnost prometa. Akcija bo potekala do 28. februarja, njen cilj pa je zmanjšati število prometnih nesreč na prehodih ceste čez železniško progo.

Objavljeno
13. februar 2011 12.25
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Ljubljana - Za akcijo, katere slogan se glasi »Ustavi se. Vlak se ne more«, so se pri agenciji RS za varnost cestnega prometa odločili, da bi vplivali na kulturo udeležencev v cestnem prometu, ki pogosto ne upoštevajo prometnih pravil na nivojskih prehodih. Posledice neodgovornega ravnanja voznikov in drugih udeležencev v prometu so pogosto prometne nesreče.

Namen omenjene akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč na nivojskih prehodih, organizatorji pa želijo z njo pri ljudeh povečati tudi zavedanje in odgovornost pri prečkanju ceste čez železniško progo. Povečana pazljivost in upoštevanje prometnih pravil, predvsem prometne signalizacije, bi po mnenju organizatorjev akcije stanje bistveno izboljšala.

V zadnjih 16 letih se je po podatkih policije na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 646 nesreč, v katerih je umrlo 147 oseb oziroma v povprečju devet na leto, večina nesreč pa se zgodi na pasivno zavarovanih prehodih, torej tistih, ki so označeni le z Andrejevim križem. V letu 2010 se je kljub zmanjšanju števila prometnih nesreč oziroma izrednih dogodkov na nivojskih prehodih število umrlih povečalo.

V Sloveniji je po podatkih z začetka letošnjega leta skupaj 888 nivojskih prehodov ceste čez železniško progo, od tega 549 pasivno zavarovanih, 339 pa je aktivno zavarovanih nivojskih prehodov, torej takšnih, ki so zavarovani z zapornicami, s polzapornicami ali z zapornimi bruni in svetlobnim ter zvočnim znakom. Največ pasivno zavarovanih nivojskih prehodov je na jugovzhodu države, v Pomurju, Podravju in v Savinjski regiji.
 
V zadnjih 15 letih se je največ nesreč s smrtnim izidom, telesnimi poškodbami in materialno škodo zgodilo na naslednjih odsekih železniških prog: Domžale - Jarše - Kamnik, Rače - Hoče - Maribor Tezno, Šoštanj - Velenje, Ljutomer - Beltinci, Ljubljana - Brezovica - Preserje, Novo mesto - Mirna Peč - Ivančna Gorica, Novo mesto - Straža.