Andrea Massi se je opravičil Maruši Ferk

Reprezentantka je na sodišču po opravičilu zaradi izrečene grožnje umaknila predlog za pregon.

Objavljeno
12. september 2014 20.36
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj – »Hvala in srečno,« je včeraj na koncu dobre pol ure trajajočega naroka na kranjskem okrajnem sodišču dejala sodnica Milena Turuk. Brez navzočnosti javnosti se je vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi opravičil smučarski reprezentantki Maruši Ferk za izrečene grožnje marca 2012, nato je Ferkova umaknila predlog za pregon.

Zagovornik Ferkove Boris Kanduti je na začetku februarja oziroma tik pred letošnjimi zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju razkril, da Andrea Massi 12. marca 2012 na finalu svetovnega pokala v Schladmingu verbalno grozil Maruši Ferk in da so bile te grožnje tako resne, da se je Ferkova počutila ogroženo, prestrašeno in ponižano.

Pojasnil je, da je Maruša Ferk želela zaplet sprva rešiti interno, zato je grožnje pisno prijavila Smučarski zvezi Slovenije, kjer pa so ji odgovorili, da zoper Massija ne morejo ukrepati, ker z njim nimajo sklenjene pogodbe. Svetovali pa so ji, naj se sama obrne na ustrezne organe, kar je nato marca 2012 tudi storila. Policija je opravila pogovore z nekaj pričami, predala to tožilstvu, ki je ocenilo in prepoznalo elemente kaznivega dejanja ogrožanja varnosti. Po poročanju nekaterih medijev Ferkova ni hotela ničesar od Massija, le da ji da mir, Massi pa je menda pričakoval, naj se tudi Ferkova opraviči njemu.

Na včerajšnjem naroku je sodnica Milena Turuk pozvala Marušo Ferk in Andrea Massija ter njuna zagovornika, ali obstaja še kakšna možnost za sporazumno rešitev. Odvetnik ekipe aMaze Damijan Terpin je razložil, da so zadevo poskušali rešiti mirno že pred olimpijskimi igrami in po njih ter da je nasprotna stran že privolila v pisno opravičilo. A nato so bila pogajanja prekinjena. »Zadevo je treba rešiti športno in ni primerno, da se vodijo kazenski postopki. Stranke bodo še naprej tekmovale in Slovenska smučarska zveza potrebuje vse kaj drugega kot to!« je vrelo iz Terpina.

Dvom o iskrenosti

Zagovornik Ferkove Boris Kanduti je potrdil, da so se res pogajali, vendar niso našli skupnih točk. »Maruši Ferk ni bilo prav, da se zadnji hip poskuša nekaj hitro urediti, in misli, da to ni iskreno,« je sodnici razložil Kanduti. Po kratkem tihem pogovoru med Ferkovo in Kandutijem je sodnica odredila odložitev naroka za pet minut, da bi stranki našli sporazumno rešitev. Čez pol ure, ko smo morali novinarji zapustiti sodno dvorano, je razglasila, da sta se Ferkova in Massi sporazumela. Maruša Ferk je sprejela opravičilo Andrea Massija, zato oškodovanka umika predlog za pregon kaznivega dejanja.

Ferkova in Massi včeraj izjav novinarjem nista dejala, na vprašanje, ali bosta reprezentanci lahko sodelovali ne glede na zamere, ki so bile, pa sta zagovornika dejala, da bi sodelovanje lahko potekalo normalno. »Spora ni več, zdaj nas zanimajo samo rezultati in upamo, da bo prihajajoča sezona za smučarko Tino Maze dobra, in uspeh želimo tudi vsem slovenskim smučarkam in smučarjem. Vesel sem, da smo zadevo rešili športno,« je bi zadovoljen Terpin. Na obrazih Ferkove in Massija ni bilo videti nobenega posebnega zadovoljstva, skupaj z odvetnikoma pa sta nato sedla v lokal nasproti sodišča.