Arinin oče obžaluje, da ju ni ubil

 Na sodišču tudi vroča kri in zmerjanje.

Objavljeno
30. maj 2017 00.50
Sanda Alibabić
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Med pričanjem so Senadu Kardaševiću, očetu dveletne deklice Arine, na sojenju Mirzanu Jakupiju in Sandi Alibabić, obtoženih surovega ravnanja z deklico, posledica katerega je bila njena smrt, očitno popustili živci in je Jakupija pred sodiščem ozmerjal. Jakupi mu ni ostal dolžan sočne psovke, sodnica Milena Turuk pa je zaslišanje prekinila.

Mirzan Jakupi in Sanda Alibabić sta včeraj med zaslišanjem Senada Kardaševića sedela v drugi klopi in ne v prvi kot običajno, kar se je med incidentom pokazalo za koristno. Za varnost v sodni dvorani in pred njo so poleg pravosodnih policistov skrbeli tudi trije varnostniki in tako Kardaševiću preprečili morebiten fizičen stik z obtoženima.

Po krajšem premoru se je Kardašević opravičil za izbruh, ki ga je sodnica Milena Turuk sprejela, Kardašević je nato opisoval svoje odnose z bivšo ženo in njenim partnerjem. Povedal je, da so se večkrat srečali – tudi na kavi v katerem od lokalov, čeprav je Alibabićeva »izdala otroke in šla z njim«. Povedal je, da so Alibabićevo premamile Jakupijeve obljube, da bo kupil večji in dražji avto.

Sredi junija lani, ko so se srečali pred hišo, v kateri je živela Arina in kamor ga je po prepiru z Jakupijem povabila Alibabićeva, so se pripeljali policisti, ki so Jakupija in Alibabićevo v hišo povabili na pogovor. Arina naj bi tedaj spala, pri Jakupiju sta bila na obisku tudi njegova otroka. Zakaj so prišli policisti, Kardašević ni izvedel, je povedal sodišču.

Ni čutil, da bi bilo z Arino kaj narobe in tudi večjih poškodb na Arini med nekaj redkimi srečanji ni opazil. Na Arini je opazil poškodbo pod očesom, omenil je še, da je imela deklica tudi kašno buško na glavi, saj da se je rada udarila v glavo, vendar naj Kardašević nikoli ne bi dobil nobenega pojasnila o nastanku bušk. Marca ali aprila lani je opazil, da Arina šepa. Poškodba naj bi bila posledica padca s trampolina, kot sta po besedah Kardaševića zatrjevala Alibabićeva in Jakupi.

Ne more verjeti, kako surovo je hčerka umrla

Kje na svetu obstaja namerno mučenje, se je vprašal Kardašević in dodal, da razume, da se lahko zgodi nesreča. »Verjemite mi, sodnica, če bi vedel, da je kaj narobe, bi bila oba že pokojna,« je dejal Kardašević in dodal, da se mu zdi škoda, da ju ni že prej ubil. Kardašević je še dejal, da ne more verjeti, kaj se je zgodilo otroku, saj da ima otroka tudi Jakupi, označil ga je tudi za »monstruma«, ki ga je spoznala Sanda Alibabić. V nadaljevanju je povedal še, da Arina ni bila nikakršen pankrt ali živina (»kopile«, »stoka«), kot naj bi jo klical Jakupi. »Jezen sem in bom vse življenje jezen na Sando Alibabić, ker me ni poklicala in mi povedala, da je Jakupi Arino imenoval živina, pankrt. Če je kdo pankrt in živina, je to on,« je dejal Arinin oče in zavrnil Jakupijevo navedbo z enega od pričanj, da naj bi oče ne želel paziti na Arino.

Kardašević je povedal, da je opazil, da je deklica junija lani, ko je imel le še malo stikov z Arino, shujšala, ter dodal, da se je takrat za deset kilogramov zredil pes – pitbul, ki je po njunem razhodu ostal pri Alibabićevi. Če bi kdo hotel škodovati Arini, bi mu pes to gotovo preprečil, je povedal Arinin oče.

Kardašević je sicer delal kot voznik in je bil pogosto zdoma tako, da je za njune hčerke, dokler so živeli skupaj, skrbela Alibabićeva. Arina je v tem obdobju redno hodila na preglede k zdravniku, je še povedal.

Kardašević je bil v stikih z nekdanjo Jakupijevo ženo, s katero sta skupaj ugotovila, da sta oba »kretena« in da ne verjameta v ljubezen med obtoženima, saj naj bi se Jakupi celo hotel vrniti k bivši ženi.