Auer: Zastaralni rok je potekel

Po oceni televizijskega voditelja Stojana Auerja je postopek, ki že deset let zaradi kaznivega dejanja davčne utaje poteka zoper njega, absolutno zastaral v skladu s kazenskim zakonikom že 28. februarja letos.

Objavljeno
06. marec 2007 17.18
Stojan Auer in njegova hči Sandra
Maribor - Znan televizijski voditelj in lastnik radijske postaje Net Stojan Auer je na današnji novinarski konferenci v Mariboru predstavil kratko kronologijo procesa, ki že deset let zaradi kaznivega dejanja davčne utaje poteka zoper njega. Po njegovi oceni je postopek absolutno zastaral v skladu s kazenskim zakonikom že 28. februarja letos. Okrožno sodišče v Mariboru je marca lani izdalo sklep o razveljavitvi neupravičene obsodbe na podlagi sodbe vrhovnega sodišča, je še spomnil.

Auer, ki ga je prvostopenjsko sodišče obsodil na leto dni zapora, se tudi sprašuje o delovanju slovenskega pravosodnega sistema, ki v desetih letih ni sposobno zaključiti proces. Poudaril je tudi, da je proces s svojim absolutnim zastaranjem prenehal biti vsebinski in je postal političen. Značilnost političnega procesa je vedno nespoštovanje pravne države in prikrojevanje pravil trenutnim potrebam, je dodal Auer.

Z odškodnino do svetovanja žrtvam nepravilnosti

Napovedal je tudi odškodninski zahtevek, tako pridobljen denar pa bo vložil v ustanovitev sklada, ki se bo ukvarjal z zastopanjem in svetovanjem ljudem, ki se jim dogajajo enake krivice kot njemu oz. so bili žrtve nepravilnosti.

Njegova zagovornica Stanka Gavez-Firm pa je mariborsko okrožno sodišče, ki je vnovično obravnavo sklicalo 28. marca letos, pozvala, da izda zavrnilno sodbo, saj kazenski pregon Auerja ni več dopusten zaradi absolutnega zastaranja. Opozorila je, da po slovenski ustavi nihče ne sme biti ponovno obsojen ali kaznovan zaradi kaznivega dejanja, za katero je bil kazenski postopek pravnomočno ustavljen.

Kot je znano, je vrhovno sodišče marca lani razveljavilo sodbo sodišča prve in druge stopnje ter zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v novo sojenje. Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo, da ravnanje Auerja, ki je bil obtožen pridobitve večje premoženjske koristi v višini okrog 105.000 evrov, ni predstavljajo kaznivega dejanja davčne zatajitve, ampak kaznivo dejanje poskusa tega dejanja.

Breme hčere Sandre

Novinarske konference se je udeležila tudi Auerjeva hčera Sandra, ki je povedala, da je bila stara 11 let, ko se je proces začel in tako dejansko traja že polovico njenega življenja. Ves čas njene mladosti so jo stvari, ki so se dogajale, predvsem pa krivične obsodbe in medijski pritiski, zelo obremenjevale, je še dejala.

Mestni svetnik na Auerjevi Listi za pravičnost in razvoj Primož Juhart je predstavil množične odzive ljudi, ki imajo zelo sorodne probleme kot Auer. S strani teh ljudi je tako prišla pobuda, da bi se v okviru mestne občine Maribor ustanovila komisija, ki bi obravnavala njihovo problematiko in opozarjala na nepravilnosti. Ta predlog bo Lista za pravičnost in razvoj poskusila uresničiti, je dejal Juhart.