Balkanski bojevnik: združba v Milano dostavila do tri tone kokaina mesečno

Konec novembra bosta potekli dve leti od vložitve obtožnice zoper 17 obtoženih preprodaje kokaina.

Objavljeno
25. september 2012 12.51
Posodobljeno
25. september 2012 12.51
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Zelo zadovoljna je bila danes tožilka Mateja Gončin s slišanim na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik. Italijanski skesanec Francesco Petrelli je namreč, kot je poudarila, potrdil navedbe tožilstva in domnevno združbo Dragana Tošića na zatožni klopi povezal z dobavo kokaina v Milano.

»Moje življenje se je zelo hitro odvijalo, bilo je kot na vrtiljaku. Živel sem dvojno življenje. Partnerka je z otroci živela drugje, videval sem jih le konec tedna, o mojih poslih niso vedeli nič. Mislili so, da sem zaposlen s trgovino z oblačili,« je 55-letni Francesco Petrelli začel zgodbo, zakaj se je odločil sodelovati s policisti.

»Delal sem s Kalabrijci in razpečeval velike količine kokaina. Imel sem šest oziroma sedem mobitelov, ves čas sem se dogovarjal za srečanja. Od stresa in dogajanja sem bil popolnoma izčrpan. Vsak dan sem dve uri z napravo za štetje denarja štel denar od kokaina,« je povedal in pojasnil, da se mu je februarja 2008 rodil sin, čez mesec dni pa so ga prijeli: »To je bil povod in takoj sem policistom ponudil sodelovanje,« je povedal.

Petrelli, ki ga je senat pod predsedstvom sodnika Gorazda Fabjančiča zaslišal prek videokonference s sodiščem v Torinu, je v Italiji za svojo vlogo že bil obsojen in je tam zaščitena priča.

Na torinskem sodišču so ga vseskozi spremljali trije uniformirani spremljevalci. Obramba je zaslišanju nasprotovala, predvsem zagovornik Anesa Selmana Dejan Marković.

Ta je zahteval, da pričo zaslišijo v dvorani ljubljanskega sodišča oziroma naj se italijansko sodišče povpraša, ali je obramba lahko prisotna na isti lokaciji kot priča. Marković je predlagal tudi izločitev vseh dokazov v zvezi s to pričo.

Sodnik je ugovore vzel na znanje, a kljub temu zaslišal Italijana, ki je najbolj obremenil prav Selmana. Petrelli je namreč potem, ko so ga prijeli in je povedal, da je kokain dobavljala skupina Srbov in Črnogorcev, Selmana prepoznal kot enega od četverice, s katero je sodeloval neposredno. Selman naj bi mu bil med novembrom 2007 in marcem 2008 pripeljal med 500 in 600 kilogrami kokaina.

Petrellijevi odjemalci na teden posnifali 50 kg kokaina

»Komunicirali smo s sporočili prek mobilnih telefonov, ti so bili vsakič novi. Izmenjava je potekala tako, da smo se predhodno dogovorili za kraj srečanja, kamor sem se pripeljal s skuterjem z denarjem. Dobavitelj je prišel s svojim skuterjem, v katerem je bilo 50 kilogramov kokaina in skuterja sva zamenjala. Ko sem kokain na določeni lokaciji odložil, sem z dobaviteljem spet zamenjal skuter,« je povedal in pojasnil, da se je to dogajalo vsak teden, razen z občasnimi prekinitvami. Ta količina je zadostovala za severovzhod Milana, ki ga je z mamili oskrboval on.

Sprva je sodeloval z mladim fantom iz Ljubljane, ki so ga poslali v Milano kot nekakšnega zastopnika. Čudil se je, da je tako mlad človek pozicioniran tako visoko, a je ta dejal, da je šefov zet.

A fanta so nato zamenjali, saj je italijanska policija v Milanu odkrila avtomobil s 700.000 evri in orožjem, zaradi česar je situacija postala napeta. Za tem fantom so prišli še trije, včasih več skupaj. Razen enega skoraj niso znali italijansko.

Eden od njih je kokain kupoval v Sao Paolu, drugi je skrbel za dobavo … Kasneje so se dogovorili, da Italijan pusti denar v nekem stanovanju v mestecu Pero, v garaži pa vzame denar. Tako se sploh ne bi srečevali. A do takšne predaje je prišlo le enkrat, sicer pa so se srečali v stanovanju.

Skupina, ki mu je dobavljala kokain, je po njegovih besedah oskrbovala tudi druge italijanske skupine, med 300 in 400 kilogramov belega prahu je na mesec odkupila tudi skupina nečaka njegovega šefa.

Skupaj so po njegovih besedah na mesec v Milano pretihotapili med dvemi in tremi tonami kokaina. Cena je bila 37.000 evrov za kilogram oziroma 3.600.000 evrov za 100 kilogramov.

In kvaliteta? »Zaradi 88- do 90-odstotne čistosti kokaina so imeli monopol v Milanu,« je povedal.