Balkanski bojevnik: Dragan Tošić oproščen

Anesu Selmanu so dosodili 10 let, Marku Bubliću osem, Dejanu Zupanu sedem, Sandri Udrih pa štiri leta zapora.

Objavljeno
19. november 2012 12.53
Posodobljeno
20. november 2012 13.35
Ba. P., Delo.si, I. R., kronika
Ba. P., Delo.si, I. R., kronika

Ljubljana - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je na prvi stopnji končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.

Anesu Selmanu so dosodili 10 let, Marku Bubliću osem, Dejanu Zupanu sedem, Sandri Udrih pa štiri leta zapora. Vsak od obsojenih je imel po mnenju sodišča vnaprej določeno vlogo pri prometu z mamili v Italiji.

Sodba temelji na dokazih, pridobljenih v Italiji

Predsednik senata Gorazd Fabjančič je v obrazložitvi sodbe pojasnil, da obsodba temelji na dokazih, pridobljenih v Italiji. Tam je policija opravila tri večje zasege kokaina, v čigar prevoz in hrambo naj bi bila vpletena Bublič in Zupan, Udrihova pa naj bi skrbela za najem vozil in pridobivala ponarejene dokumente.

Selman je po prvih ugotovitvah tožilstva skrbel za hrambo droge ter prevzem denarja, je dejal sodnik. Po izpovedi skesanca Francesca Petrellija pa je tožilstvo očitke dopolnilo s tem, da je Selman Petrelliju prodal 450 kilogramov kokaina. Sodišče je ocenilo, da je Selman očitano kaznivo dejanje nedvomno storil, vendar ni sledilo »matematičnemu izračunu tožilstva«, temveč meni, da gre za neugotovljeno količino droge.

Vsi štirje obtoženi so po Fabjančičevih besedah imeli točno določene naloge v hudodelski združbi, svojega početja pa so se nedvomno zavedali. Kazni so zato primerne teži kaznivih dejanj, je pojasnil sodnik in dodal, da so pri odmeri kazni Sandri Udrih upoštevali, da je mati samohranilka.

Bublič, Selman in Udrihova bodo morali tudi plačati svoj del stroškov sodnega postopka, Zupan pa je zaradi svojega gmotnega stanja tega oproščen. Prav tako ne bo treba stroškov sodnega postopka plačati 13 oproščenim, ta del bo bremenil proračun.

Glede oproščenih je Fabjančič povedal, da je senat pri odločitvi upošteval, da so bili izločeni dokazi, pridobljeni v Srbiji in Sloveniji, preostali dokazi, ki so se nanašali na domnevno preprodajo mamil v Italiji in Urugvaju, pa so bili nezadostni za obsodbo.

Dragan Tošić oproščen, odpravljeni vsi pripori

Dragana Tošića in ostalih 12 so oprostili. Vsem, tudi četverici obsojenih, so odpravili pripor. Fabjančič je pojasnil, da je sodišče to dolžno storiti, saj tožilstvo v končni besedi podaljšanja pripora ni predlagalo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je poudarila, da je podaljšanje pripora predlagala že ob vložitvi obtožnice.

Dokazi, ki so jih zbrali italijanski organi pregona sicer niso potrdili očitkov tožilstva, zato je sodni senat Šabiču, Luceviću, Kopčiču, Mandjuki in Tošiću za ta del izrekel oprostilno sodbo, so pojasnili.

Tožilstvo je za obtožene sicer predlagalo skupno skoraj 180 let zaporne kazni. Največ za Dragana Tošića. Nasprotno je obramba zahtevala oprostilno sodbo.

Tožilstvo se bo najverjetneje pritožilo

Dragan Tošić, Anes Selman, Dragan Beljkaš, Boštjan Kopčič, Robert Šabič, Mirzet Lucević, njegov brat Miralem Lucević, Jakob in Suzana Remškar, Peter Khermayer, Dejan Zupan, Marko Bublić, Đemajli Mandjuka, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Zdenka Kondič in Sandra Udrih so se sicer izrekli za nedolžne.

Po izločitvi dokazov, ki so jih zbrali slovenski in srbski preiskovalci, so pred 14 dnevi odpravili pripor Tošiću ter Beljkašu, Luceviću, Kopčiču, Remškarju in Khermayerju, Đemajliju Mandjuki in Robertu Šabiću pa hišni pripor.

Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo vztraja pri zakonitosti vseh vloženih dokazov, zato je pričakovati pritožbo vsaj z njihove strani.