Balkanski bojevnik: na sojenju so omenjali tudi pranje denarja

V branju so navedli, da je hudodelska združba kokain nabavljala v Južni Ameriki in sama skrbela za njen prevoz v Evropo.

Objavljeno
21. junij 2011 16.03
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Med današnjim nadaljevanjem branja listin v zadevi Balkanski bojevnik je bilo večkrat slišati, da naj bi nekateri od obtoženih razpolagali z velikimi količinami denarja, tudi nad milijon evrov. Obramba to zanika, tožilska stran pa je odvrnila, da bo na vse, kar obramba označuje za »nebuloze, neumnosti in izmišljotine« tožilstva, odgovorila pisno.

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču se je tudi danes nadaljevalo z branjem pobud, predlogov in odredb slovenskih organov. Kot povezema STA so v njih omenjali, da gre za mednarodno hudodelsko združbo, ki kokain nabavlja v Južni Ameriki ter sama skrbi za prevoz omenjene droge v Evropo. Slovenski del združbe naj bi vodil prvoobtoženi Dragan Tošić. Večina prebrane dokumentacije se je danes nanašala na njega, govorila pa je o domnevnem pranju denarja in nakazilih denarja v davčne oaze.

Tošić naj bi tako med drugim v imenu Nikole Dimitrijevića, ki se je kasneje kot skesanec pogodil s srbskim tožilstvom, v Liechtenstein nakazal 700.000 evrov. Prav tako naj bi Tošić v času tajnih preiskovalnih ukrepov beležil za 1,4 milijona evrov dobička, kar pa po mnenju slovenskih organov ne bi mogel doseči iz svojim uradnih dejavnosti.

Za Tošića, ki po navedbah iz dokumentov ni imel neposrednega stika z drogo, temveč je drugim odrejal, kako naj z njo ravnajo, naj bi denar prala tudi soobtožena Dragan Beljkaš in Jakob Remškar. Kot je bilo slišati iz dokumentacije, naj bi bila vpletena v kar štiri milijone evrov vredno pranje denarja.

Med branjem listin je sodišče večkrat omenilo tudi obtoženega Anesa Selmana, ki naj bi v Italiji s preprodajo kokaina zaslužil več kot milijon evrov. S denarjem naj bi si v Ljubljani kupil 500.000 evrov vredno stanovanje, privoščil naj bi si več avtomobilov, hkrati pa naj bi v Ljubljani pred dvema letoma tudi odprl diskoteko.

Tošićev zagovornik Luka Zajc je opozoril, da so podatki glede Tošićevega premoženja netočni, sploh pa je prebranim odredbam očital nezakonitost in protiustavnost, saj naj bi v njih bilo "gromozansko število" netočnih podatkov. Menil je, da bi sodišče moralo preveriti posamezne navedbe, saj naj bi zmeda vladala tudi glede navedb o imenih in nadimkih, ki naj bi sodelovali v hudodelski združbi.

Tožilka Blanka Žgajnar mu je odvrnila, da bo na vse, kar obramba označuje za »nebuloze, neumnosti in izmišljotine« tožilstva, odgovorila pisno, zaradi teh besed pa je drugi Tošićev odvetnik Marko Bošnjak zahteval, da sodišče zoper Žgajnarjevo ustrezno ukrepa.

Sojenje domnevnemu slovenskemu delu narkokartela t. i. kralja kokaina Darka Šarića se je začelo 10. maja. Na zatožno klop so sedli Dragan Tošić, brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić.