Balkanski bojevnik na več kot stotih straneh ovadbe

Preiskovalni sodnik je po večurnem zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču za Dragana Tošića odredil enomesečni pripor. Z ljubljanskega okrožnega sodišča so potrdili, da je v zadevi preiskanih 17 osumljencev, med pridržanimi pa je tudi ena ženska.

Objavljeno
27. maj 2010 10.24
Olga Cvetek
Olga Cvetek
Ljubljana - Vse do štirih zjutraj so trije preiskovalni sodniki ljubljanskega okrožnega sodišča v noči na četrtek zasliševali prvih pet osumljencev, pridržanih v slovenskem delu mednarodne policijske akcije Balkanski bojevnik. Danes so na zaslišanje privedli pet osumljencev - enega so priprli, za dva je bil odrejen hišni pripor, dva so spustili na prostost.

Kakor so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča, so razlogi za priprtje peterice, ki je bila zaslišana v sredo, različni, od nevarnosti pobega in vplivanja na priče do tako imenovane ponovitvene nevarnosti. Ovadba oziroma že vložena tožilska zahteva za preiskavo jim po naših podatkih očita neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter tudi hudodelsko združevanje, dvema pa še nedovoljen promet z orožjem. Po neuradnih podatkih so namreč pri dveh osumljencih zasegli tri kose orožja, enemu od teh pa še skupaj okrog 180 gramov kokaina in heroina. Pri domnevnem vodji slovenskega dela kokainskega kartela Draganu Tošiću niso zasegli ne orožja ne droge, iz enega od njegovih lokalov so odnesli le računalnik, zasegli so tudi več mobilnih telefonov in nekaj denarja.

Zagovorniki priprtih redkobesedni

O podrobnostih očitkov njegov zagovornik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin ni hotel govoriti, saj je preiskava tajna. Za Delo je povedal, da se bo na sklep o odreditvi pripora pritožil. Po njegovem namreč ne obstajajo niti utemeljen sum storitve kaznivega dejanja niti priporni razlogi. Včeraj smo govorili tudi z odvetnikom Benjaminom Peterneljem iz odvetniške družbe Jernejčič-Krapenc, ki nam je bil prav tako pripravljen povedati samo to, da je bil tudi za njegovega klienta odrejen pripor in da ravno piše pritožbo.

Medtem ko je slovenska policija s podatki sila skopa, so bolj zgovorni v Srbiji. Od tam prihajajo informacije, da je slovenski del združbe, ki jo domnevno vodi prav Tošić, enemu največjih mamilskih baronov na Balkanu Darku Šariću pomagal pri tihotapljenju kokaina v zahodno Evropo. Kakor je znano, so bili podatki, na katerih sloni sklepni del akcije v Sloveniji, pridobljeni tudi od ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) in srbske varnostno-obveščevalne agencije.

Sporni prisluhi

In prav zaradi teh podatkov, ki jih povzema slovenska kazenska ovadba, napisana na več kot stotih straneh, se bo med zagovorniki osumljenih in tožilstvom očitno spet vnela bitka okrog (ne)zakonitosti prikritih policijskih ukrepov in zbranih dokazov, tako kot je v takšnih primerih že v navadi. Kriminalisti namreč sum utemeljujejo tudi na posnetih telefonskih pogovorih, ki so jih ujeli srbski varnostni organi. Po neuradnih podatkih so se poleg Tošića pod drobnogledom policije znašli tudi Miralem in Mirzet Lucević, Dragan Bjelkaš, Peter Khermayer, Suzana in Jakob Remškar, Anes Selman, Robert Šabić, Boštjan Kopčič, Dejan Zupan, Marko Bublić, Džemali Mandjuka, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Sandra Udrih in Zdenka Kondič.

Skrbeli za logistiko

Kriminalisti sumijo, da je združba, ki je tihotapila kokain, z natančno določenimi vlogami pod Tošićevo taktirko oziroma podaljšano Šarićevo roko v letih 2008 in 2009 skrbela za logistiko. Tošića sumijo, da je svojega človeka poslal z denarjem v Brazilijo, da je kupil kokain, ki ga je bilo nato treba natovoriti na ladje. Najbolj je odmeval zaseg slabih 2,2 tone kokaina oktobra lani v urugvajskih vodah, na katerega sta v Južni Afriki menda čakala dva člana združbe, da bi poskrbela za transport naprej proti Balkanu in Evropi. Ta posel se je sfižil, preiskovalci pa domnevajo, da jim je kokain iz drugih pošiljk uspelo spraviti do Italije, kjer so člani združbe najemali stanovanja oziroma skladišča, potem pa poskrbeli, da je kokain nadaljeval pot proti drugim evropskim državam. To po policijskih podatkih dokazujejo tudi trije zasegi droge v Italiji, ko so zasegli enkrat sto, drugič 76, nazadnje pa 214 kilogramov kokaina.

Iz petkove tiskane izdaje Dela