Balkanski bojevnik: obramba zahtevala izločitev urugvajskih dokazov

Ti so povezani z domnevnim sodelavcem mednarodne kriminalne združbe, v kateri naj bi sodelovalo 17 slovenskih obtožencev.

Objavljeno
11. oktober 2012 16.14
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Odvetnik Roman Sevšek, ki zagovarja enega od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik, je v današnjem nadaljevanju sojenja v tem primeru zahteval izločitev urugvajskih dokazov, saj da so nezakoniti. Tožilstvo kljub temu vztraja pri zakonitosti vseh tujih dokazov.

Listinski dokazi, za katere Sevšek predlaga njihovo izločitev, so povezani z domnevnim sodelavcem mednarodne kriminalne združbe, v kateri naj bi sodelovalo tudi 17 slovenskih obtožencev, Hrvatom Anastazijem Martinčićem. Martiničića so oktobra 2009 prijeli v Urugvaju na jahti Maui, na kateri sta bili več kot dve toni kokaina. Martinčić je danes še vedno priprt v Urugvaju.

V slovenskem sodnem postopku prebrane listine navajajo, da sta obtožena Valter Abramovič in Tadej Poljak skrbela za avtomobile, ki jih je imel Martinčić v Portorožu, omenjena trojica pa naj bi tudi prijateljevala.

Abramovičev zagovornik Sevšek pa je danes opozoril, da je urugvajsko sodišče prisluškovanje Martinčiću odredilo nezakonito.

Pojasnil je, da je bil predlog tožilstva preiskovalni sodnici podan 12 dni po izdani odredbi. Ta je bila izdana 1. septembra 2009.

Sevšek urugvajskim organom očita tudi prisluškovanje brez odredbe sodišča, saj bi bila pobuda za nadzor telefonske številke Martinčića podana 28. septembra 2009, čeprav naj bi Martinčiću prisluškovali že v začetku meseca. Savšek je zato tako urugvajskemu tožilstvu kot preiskovalni sodnici Garbieli Gatti očital »intelektualno falsificiranje dokumenta«.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je v odgovoru obrambi obe datumski nepravilnosti opravičila kot napako pri prevodu oziroma napako pri prepisu datumov.

Žgajnarjeva je v odgovoru zapisala, da tožilstvo ne more mimo hudih žalitev urugvajske tožilke in sodnice. Zagovornik Gattijevo na več mestih obtožuje debelih laži, ponarejanja dokumentacije in prikrivanja z usklajenim delovanjem s tožilko, je nadaljevala Žgajnarjeva, ki meni, da sta žaljiv ton in obtožbe krepko presegle meje še okusne obrambe in predstavljajo hude žalitve pravosodnih organov.

Tožilstvo vztraja, da so bili vsi dokazi iz tujine pridobljeni zakonito in se zato lahko uporabijo tudi v sodnem postopku. Žgajnarjeva je sodišče tudi opozorila, da je njegova naloga preprečevanje in sankcioniranje tovrstnega ravnanja.

Urugvajski mediji so sicer pred meseci poročali, da je eno od tamkajšnjih sodišč uvedlo preiskavo zoper Martinčića in njegovo zagovornico Gracielo Mendoza zaradi domnevnega klevetanja sodnice Gabriele Gatti.

Očitala sta ji podkupljivost, Martinčić pa je Gattijevo lani tudi ovadil, ker naj bi sodnica zahtevala 500.000 ameriških dolarjev v zameno za izpustitev iz pripora. Sodišče je ocenilo, da so obtožbe lažne in nimajo nikakršne osnove.