Balkanski bojevnik: prisluhov tudi danes niso predvajali

Zagovorniki obtoženih so danes več ur predstavljali že znane argumente za izločitev dokazov.

Objavljeno
08. november 2011 15.46
Posodobljeno
08. november 2011 15.46
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik bi morali danes poslušati oz. prebirati prisluhe, vendar se to ni zgodilo, saj so zagovorniki obtoženih več ur predstavljali večinoma že znane argumente za izločitev dokazov. Obramba namreč vztraja, da so srbski dokazi pridobljeni nezakonito.

Predsednik senata Gorazd Fabjančič je obe strani v ponedeljek obvestil o nameri, da bi danes obravnavali prisluhe. A je eden od dveh zagovornikov prvoobtoženega Dragana Tošića, odvetnik Marko Bošnjak, že takoj po začetku obravnave nasprotoval izvajanju dokazov, pridobljenih na podlagi srbskih odredb.

Bošnjak je v uri in pol trajajočem pojasnjevanju ugotavljal, da je ukrepe v Srbiji izvajala srbska varnostno-obveščevalna agencija oz. Bia, čeprav po dokumentih Sveta Evrope varnostno-obveščevalne službe ne smejo imeti nikakršnih pristojnosti pri pregonu kriminalitete, temveč je za to pristojna policija.

Večkrat je omenil tudi Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki naj bi jo kršili organi pregona. Opozoril je namreč, da so domnevnemu sodelavcu slovenske skupine obtoženih Željku Vujanoviću v Srbiji prisluškovali dlje kot je sploh dovoljeno.

Bošnjak je za primerjavo pri delovanju organov omenjal celo nekdanjega ameriškega predsednika Georga W. Busha in zapor Guantanamo, tudi drugega Tošićevega zagovornika odvetnika Luko Zajca je zaneslo na teroristične napade 11. septembra 2001 v ZDA.

Poudaril je, da izsledke, ki so jih ameriški organi dobili s kršitvijo človekovih pravic, niso uporabljali v sodnih postopkih.

Nato sta poudarila, da ne drži, da obramba ne želi obravnave dokazov. Slednji naj bi bili v določeni meri celo razbremenilni, je menil Bošnjak, a kljub temu na njihovo izvajanje ne morejo pristati. Dodal je, da določeni dokazi sploh niso specificirani in mu zato ni jasno, kaj tožilstvo z njimi želi dokazovati.

Po vseh teh pojasnilih za izločitev dokazov je zagovornik Dragana Beljkaša, odvetnik Saša Ravnik, ocenil, da so prišli do prelomnice, ko mora sodišče odločiti o zakonitosti dokazov. Obramba izločitev dokazov namreč zahteva že od prvega naroka 10. maja.

Senat se je na posvetovanje umaknil tudi danes, vendar je odločitev ista kot pred pol leta, torej da se o dokazih lahko odločijo do konca dokaznega postopka. Po Fabjančičevih besedah trenutno še ne razpolagajo z vsemi dokazi.

Ker so imeli zagovorniki obtoženih pripombe tudi na zaslišanje policijskega koordinatorja pred dvema tednoma, jih je sodnik pozval, naj svoje pripombe pisno predložijo v roku treh dni.

Prav tako je Fabjančič tožilstvu naložil, naj posreduje specifikacije telefonskih prisluhov, hkrati pa mora sodišče počakati tudi na prevod določene italijanske dokumentacije.

Zaradi naštetih razlogov je sojenje v četrtek odpovedano, nadaljevali bodo prihodnji torek.