Balkanski bojevnik: Tošić po pritožbi tožilstva iz hišnega pripora v pripor

Odvetnik Dragana Tosića je napovedal, da bo zagotovo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in, če bo treba, tudi ustavno pritožbo.

Objavljeno
26. marec 2018 18.14
Balkanski bojevnik
L. Z., STA, Be. B.
L. Z., STA, Be. B.
Ljubljana - Višje sodišče v Ljubljani je delno ugodilo pritožbi tožilstva in za nepravnomočno obsojena v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića in Petra Khermayerja namesto hišnega pripora odredilo pripor. Za obtožena Mirzeta in Miralema Lucevića pa je sodišče ocenilo, da je hišni pripor zanju še vedno primeren in ni razlogov za pripor, poroča Večer.

Tošićev odvetnik Janez Koščak je za STA napovedal, da bo zagotovo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in, če bo treba, tudi ustavno pritožbo. Po poročanju Večera je pritožbo napovedal tudi Khermayerjev zagovornik Miloš Zarić. Tošić in Khermayer sta po poročanju časnika sicer že v ljubljanskem priporu.

Senat višjih sodnikov je v sklepu med drugim navedel, da za obtožena obstaja priporni razlog begosumnosti, zato je pripor edini smiselni ukrep do pravnomočnosti sodbe. Po mnenju sodišča naj bi Tosić zaradi trgovanja z drogami imel veliko poznanstev izven Slovenije, zato bi lahko brez večjih težav zbežal v tujino, tam bival in se izognil zaporni kazni, poroča Večer.

Podobno stališče je sodišče zavzelo tudi glede Khermayerja, ki je bil tako kot Tošić tudi član kriminalne združbe Darka Šarića, je zaključilo sodišče. Glede bratov Lucević pa višji sodniki niso sledili predlogu tožilstva po odreditvi pripora.

»Pripor zaradi pritiska javnosti«

Koščak sicer meni, da pravnih argumentov za odreditev pripora ni, saj ni nobene begosumnosti. Prepričan je, da je bil pripor odrejen zaradi silnega pritiska javnosti. »Edini argument za pripor je to, da se moj klient piše Dragan Tošić,« je ponazoril odvetnik. Kot domneva Koščak, se je Tošič moral iz hišnega pripora že preseliti v pripor na Povšetovi v Ljubljani.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Tošića v torek obsodilo na 16 let in pol zapora, in sicer zaradi kaznivih dejanj neupravičenega prometa z drogami in hudodelskega združevanja. Odredilo mu je hišni pripor, a se je tožilstvo na to pritožilo. Po še nepravnomočni sodbi je sodni senat za krive spoznal tudi večino preostalih obdolženih, ravno Tošiću pa poleg Dragana Beljkaša prisodil najvišjo kazen. Tako obramba kot tožilstvo sta napovedala pritožbo.

Khermayerju pa je sodišče prisodilo 10 let zapora, Mirzetu in Miralemu Luceviću pa šest let in pol oziroma šest let zapora.