Balkanski bojevnik: začeli s predvajanjem slovenskih prisluhov

Na sodišču je bilo slišati pogovore med prvoobtoženim Draganom Tošićem in nekaterimi drugimi soobtoženimi.

Objavljeno
15. november 2011 13.50
Posodobljeno
15. november 2011 13.50
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Na sojenju v zadevi Balkanski bojevnik so le začeli s predvajanjem prisluhov, ki so jih posneli slovenski preiskovalni organi, piše STA.

Obramba je med njihovim predvajanjem ocenila, da gre za normalno komunikacijo, ki ne dokazuje očitkov tožilstva o poslih z drogo.

Na sodišču je bilo slišati pogovore med prvoobtoženim Draganom Tošićem in nekaterimi drugimi soobtoženimi, denimo Robertom Šabičem in Jakobom Remškarjem pa tudi njihovim domnevnim sodelavcem iz Srbije Željkom Vujanovićem v času, ko je bil Vujanović v Sloveniji.

Tošić in Vujanović sta se v srbščini pogovarjala o neki prodaji, tako je eden od njiju dejal, da »je sedaj čas«, na vprašanje o denarju pa je eden od njiju dejal, da »kolikor lahko, lahko«. Tošićev odvetnik Luka Zajc je razložil, da je v tem pogovoru beseda tekla o prodaji avtomobila in torej pogovor dokazuje, da »ne gre za nič drugega«.

Nato so predvajali tudi posnetek pogovora, v katerem nek moški Tošića kliče v zvezi z denarjem, Tošić pa mu odvrne, da tega denarja nima. Zajc je komentiral, da pogovor potrjuje del Tošićevega zagovora, da so ga določeni ljudje klicali s prošnjo, da bi jim posodil denar.

Prav tako so zagovorniki obtoženih našli tudi razlago za naziv »šef«, ki ga je za Tošića uporabljal Šabič. Kot so pojasnili, je bil Šabić v času prisluhov zaposlen v Tošićevem podjetju, torej ta naziv ne gre povezovati s tem, da naj bi Tošić vodil slovenski del mednarodne preprodajalske združbe.

Ljubljanski okrožni sodnik Gorazd Fabjančič je danes strankam tudi pojasnil, da so dobili določeno dokumentacijo iz Italije; gre za več zgoščenk, na katerih so med drugim prisluhi.

Obramba je opozorila, da med dokumentacijo še vedno ni manjkajočih odredb, na katere so opozorili že v začetku sojenja maja letos.

Takrat je drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak na sodišču pojasnjeval, da so italijanski organi opravljali prisluhe, čeprav v spisu ni niti ene sodne odredbe, ki bi to dovoljevala.

Bošnjak je zato ugotavljal, da tovrstne odredbe bodisi ne obstajajo bodisi so tako pomanjkljive, da jih ni mogoče uporabiti.