Banke svetujejo preventivno menjavo kode

Slovenske banke sta mednarodna kartična sistema MasterCard in Visa obvestila o sumu vdora v baze podatkov prodajnih mest v Španiji. Pri NLB zlorab ni bilo, o zadevi pa so obvestili že dve tretjini strank.

Objavljeno
15. oktober 2009 22.41
Ju. P., K. D.
Ju. P., K. D.
Ljubljana - »Prejeli smo obvestilo o sumu vdora v baze podatkov prodajnih mest v Španiji med 12. januarjem in 7. septembrom 2009. To pomeni zelo veliko tveganje za nastanek finančne škode za imetnike kartic NLB, zato takoj izpeljemo vse potrebne aktivnosti, da možnost nastanka zlorab preprečimo ali vsaj čim bolj zmanjšamo,« je povedala Mojca Strojan iz NLB, kjer so obvestilo prav tako prejeli.

Mojca Strojan je sicer zagotovila, da zlorab ni bilo, in dodala, da so o zadevi obvestili že dve tretjini strank, ki so potencialno ogrožene - torej tiste, ki so v omenjenem obdobju vsaj enkrat uporabile kartico v Španiji. »V teh primerih sicer za vsak primer individualno svetujemo enega od dveh ukrepov - menjavo kode PIN, kar lahko stranka sama opravi na najbližjem bankomatu, ali pa blokacijo. Odzivi strank so pozitivni, čeprav gre za neljube dogodke,« je še povedala Strojanova in dodala, da stroškov z menjavo kartice njihove stranke ne bodo plačevale.

Iz Hypo Alpe-Adria-Bank so sporočili, da svojih strank ne bodo vznemirjali s klici, če pa bi se pri čipnih transakcijah zgodilo, da bi bili zraven podatkov o številkah kartic tudi podatki o kodah PIN, bi stranka lahko novo kartico dobila v desetih dneh, če je reklamacija pravočasna, pa banka povrne vse stroške.

Več v petkovi tiskani izdaji.