Banko oropal za 5900 evrov, sedel bo sedem let

Čeprav je obramba poskušala prikazati, da ni šlo za resno stvar, je dogodek močno vplival na bančno uslužbenko, ki zaradi ropa jemlje pomirjevala.

Objavljeno
13. junij 2017 12.12
sojenje Zupanec Marku. Ljubljana 5.4.2017. Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − Štiri leta in dva meseca so za rop poslovalnice Banke Koper v ljubljanskem tehnološkem parku naložili Marku Zupancu, a bo ta za zapahi skupaj kar sedem let. Kaznivo dejanje je namreč storil v času pogojnega odpusta za uboj.

Čeprav je poskušala obramba Marka Zupanca prikazati, da je šlo za minorno zadevo in da celo v tem primeru ni mogoče govoriti o ropu, je sodnica Špela Koleta ob izreku sodbe poudarila, da je dogodek močno vplival na bančno uslužbenko, do katere je takrat pristopil obtoženi. »Vsi smo jo videli, kako je komaj stala in se je vsa tresla. Povedala je, da zaradi dogodka še vedno dela le štiri ure in da jemlje pomirjevala, gre torej za hude posledice,« je Koleta dejala Zupancu. Kljub temu da ni izrecno izgovoril groženj, kot je zatrjeval zagovornik Bojan Celar, tudi ni dvoma, da v tem primeru ne more iti za nobeno drugo kaznivo dejanje kot rop, je še poudarila sodnica, saj je bilo to jasno že glede na izvedbo dejanja – Zupanec si je namreč čez glavo poveznil kapuco in pristopil do okenca na banki ter zahtevo po denarju večkrat ponovil, pri tem pa je v rokah držal takrat še neznan predmet. Kasneje se je sicer izkazalo, da je solzivec, saj ga je Zupanec tudi uporabil, vendar bančna uslužbenka ni mogla vedeti, ali gre morda za pištolo ali nož, in je bila zelo prestrašena.

Dogodek se je zgodil 28. decembra lani. Roparju je blagajničarka izročila 5900 evrov, ki jih je ta pograbil, pri tem pa jo s plinskim razpršilcem, ki ga je imel v rokah, popršil in z denarjem pobegnil iz poslovalnice. Kmalu ga je prijela policija. Obramba je tudi poskušala prikazati, da je šlo za hipno odločitev zaradi stresa, pod katerem je bil zaradi svojih dolgov, a je Koleta poudarila še, da je rop načrtoval bolje, kot je poskušal prikazati. Varnostne kamere so namreč posnele obtoženega, kako je že 20 minut pred ropom postopal pred bankomatom, na katerem ni opravil nobene storitve, in se razgledoval ter opazoval okolico, nato pa za 15 minut izginil ter se vrnil in oropal banko.

Ni bil bistveno zmanjšano prišteven

Zupanec se je na sodišču branil, da je odslužil kazen za uboj in tako poplačal za preteklost in mu je ostala pogojna kazen, a je bil pod velikimi pritiski in grožnjami. Tistega dne je že zjutraj začel piti alkohol, do 12. ure, ko se je zgodil rop, pa je pojedel pet, šest ali sedem apaurinov, ki mu jih je predpisal zdravnik zaradi stresa, v katerem je bil zaradi dolgov. Čeprav je sprva po besedah sodnice Zupanec tudi poskušal prikazati, da sploh ni vedel, kaj počne in kaj se je dogajalo, je kasneje le priznal, da se vsega spomni. Da ni bil bistveno zmanjšano prišteven, je ugotovil tudi izvedenec psihiatrične stroke Rok Tavčar.

Zupanec, ki je dogodek na sodišču sicer obžaloval, se je zmotil, če je mislil, da je z grehi iz preteklosti že opravil in odplačal dolg družbi. Rop je bil povezan z ubojem, zaradi katerega je v zaporu preživel pet let in pol. Sredi junija 2011 je s petimi streli v hrbet ustrelil Gafarja Džuzdanovića, ki mu je približno leto in pol pred tem posodil 10.000 evrov. Dolg je narasel, tako da je upniku plačal okoli 100.000 evrov, vendar niti to ni bilo dovolj za vračilo dolga. Ker so nanj pritiskali, da naj dolg poravna, je Džuzdanovića ubil s petimi streli. Konec leta 2011 mu je sodišče prisodilo osem let zapora, vendar je bil izpuščen na prostost decembra 2015, ko mu je do konca kazni ostalo še tri leta, pet mesecev in 19 dni. »Zlorabili ste zaupanje komisije, ki vam je pogojni odpust odobrila,« mu je včeraj sodnica pogojni odpust preklicala in mu naložila enotno kazen sedem let zapora.

Čeprav je sodnica Zupancu verjela, da je bil pod pritiski in je pokušal zaščititi družino, pa to po njenih besedah ne zmanjša teže obeh kaznivih dejanj.

Zupanca, ki do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu, je sodišče oprostilo stroškov postopka, bo pa moral banki vrniti denar.