Bavčar in Šrot ta vikend najverjetneje še ne gresta v zapor

Oba sta vložila prošnjo za odlog prestajanja kazni, odločitve sodišč pa še niso dokončne.

Objavljeno
02. oktober 2014 18.50
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, obsojena v zadevi Istrabenz, v petek, ko sta pozvana na prestajanje zaporne kazni, najverjetneje še ne bosta odšla v zapor na Dobu. Oba sta namreč po prejetem pozivu vložila prošnjo za odlog prestajanja kazni, odločitve sodišč pa še niso dokončne.

Okrožno sodišče v Ljubljani je pred dnevni zavrnilo Bavčarjevo prošnjo za odlog kazni, Bavčar pa se je zoper to odločitev pritožil na ljubljansko višje sodišče.

Na višjem sodišču so za STA pojasnili, da so pritožbo prejeli v ponedeljek, zaenkrat pa o njej še ni odločeno.» Ker pa je zadeva prednostna, pričakujemo, da bo rešena v kratkem,« je pojasnil direktor sodišča Janez Grden. Do odločitve sodišča pa se zadrži tudi Bavčarjev odhod v zapor.

Šrot oz. njegov pooblaščenec pa sklepa okrožnega sodišča v zvezi s prošnjo za odlog prestajanja zaporne kazni še nista dvignila oz. sodišče še ni prejelo vročilnice. Dokler mu sklep ne bo vročen, se prav tako zadrži prestajanje kazni, so potrdili na okrožnem sodišču. Pričakovati je sicer, da bo Šrot v primeru negativnega odgovora prav tako vložil pritožbo na Višje sodišče v Ljubljani.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Bavčarja, ki naj bi za odlog zaprosil iz zdravstvenih razlogov, lani obsodilo na sedem let zapora za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Šrot, ki je bil za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti obsojen na pet let in 10 mesecev zaporne kazni, pa naj bi za odlog zaprosil, ker je kot prokurist nedavno prevzel vodenje družbe Novi tednik&Radio Celje. Podjetje je do poletja vodil njegov brat, ki pa je hudo zbolel.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.