Bavčarju še ni treba v zapor

Višje sodišče je ugodilo Bavčarjevi pritožbi glede odloga zaporne kazni; okrožno sodišče mora postaviti izvedenca.

Objavljeno
07. oktober 2014 09.18
Posodobljeno
07. oktober 2014 09.18
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Ljubljansko okrožno sodišče mora znova odločiti o tem, ali bo Igorju Bavčarju odložilo prestajanje zaporne kazni. Višje sodišče je namreč po naših neuradnih podatkih razveljavilo sklep, s katerim je okrožno sodišče prejšnji teden zavrnilo njegov predlog za odlog začetka prestajanja sedemletne zaporne kazni zaradi trgovanja z delnicami Istrabenza.

Nekdanji prvi mož Istrabenza bi odhod v zapor rad odložil iz zdravstvenih razlogov, a je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, ki je pristojen za odločanje o tem, njegov predlog zavrnil.

Bavčar se je prek svojega pooblaščenca Marka Bošnjaka iz Odvetniške družbe Čeferin zoper tako odločitev pritožil na višje sodišče. To je po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih njegovi pritožbi ugodilo, sklep razveljavilo in primer vrnilo okrožnemu sodišču. To bo moralo v novem odločanju postaviti izvedenca ustrezne medicinske stroke, da oceni Bavčarjevo zdravstveno stanje, smo neuradno izvedeli.

Višje sodišče odloča tudi o pritožbi soobsojenega Boška Šrota. Okrožno sodišče namreč ni ugodilo predlogu nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško, da mu odložijo zaporno kazen. Šrot, ki bi moral tako kot Bavčar začeti prestajati kazen zapora v trajanju pet let in deset mesecev minuli petek, bi odhod v zapor rad odložil z utemeljitvijo, da mora opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.
Enajstega septembra je namreč prevzel celjsko medijsko hišo NT & RC, kamor ga je na položaj namestnika direktorja in prokurista imenoval direktor in brat Srečko, ki ima hujše zdravstvene težave. Šrot je pritožbo vložil včeraj, višje sodišče o njej še ni odločilo.

Višje sodišče je že odločilo tudi o pritožbi nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastje Sušinskega zoper negativno odločitev glede odloga začetka prestajanja kazni zapora v trajanju treh let in devetih mesecev, a Sušinski pošte višjega sodišča po naših podatkih še ni prevzel.

Dokler sodišče pravnomočno ne odloči, se začetek prestajanja zaporne kazi odloži.