Benetke in Dunaj na račun občanov

Medvode: Nekdanji župan Stanislav Žagar zanika očitano mu zlorabo položaja.

Objavljeno
07. oktober 2014 21.46
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – »Žalosten in ponižan sem, da moram tukaj stati, in nikakor ne morem priznati krivde za nekaj, česar nisem storil,« je na sodišču povedal medvoški župan Stanislav Žagar, ki je v nedeljo na lokalnih volitvah izgubil boj za svoj šesti mandat. Očitajo mu zlorabo položaja.

Če je bil konec tedna za Stanislava Žagarja slab, saj se bo moral »večni« župan Medvod po rezultatu na nedeljskih volitvah umakniti mlademu tekmecu, 28-letnemu pravniku Nejcu Smoletu, ki je zmagal že v prvem krogu, tudi začetek novega tedna zanj ni bil prav obetaven. Včeraj je moral sesti na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer bo o njegovi usodi odločala sodnica Jasmina Javornik. Žagar namreč ni priznal očitkov tožilstva, da je v letih 2007 in 2008 kot župan dvakrat zlorabil svoj položaj, ko je neupravičeno odobril turistična izleta v Benetke in na Dunaj za člane občinskega sveta in nekatere zaposlene na občini.

V javnosti so zelo odmevali izleti, ki so si jih pred leti privoščili na občini Medvode. Med drugim smo poročali o petdnevnem strokovnem izletu s 15 udeleženci na Irsko in štiridnevnem izletu z osmimi udeleženci v Španijo maja v letih 2007 in 2008, ki sta se financirala iz občinskega proračuna oziroma postavke reforme kmetijstva. Prve ekskurzije so se poleg župana, članov občinskega odbora za kmetijstvo in zaposlenih v občinski upravi udeležili tudi direktor Kmetijske zadruge Medvode in svetovalci kmetijske službe, druge pa tudi županova tajnica. Šest udeležencev ekskurzije v Španijo pa naj bi dobilo po sklepu odbora za kmetijstvo za vsak dan tudi polno dnevnico v višini 55 evrov, čeprav so imeli plačane zajtrke in večerje.

A kot je pojasnil Žagarjev zagovornik, odvetnik Peter Volgemut, je tožilstvo v tem delu odstopilo od pregona, saj so bile to strokovne ekskurzije, ki so bile upravičene. Je pa tožilstvo vložilo obtožnico za odobritev turističnih izletov, s katerima je Žagar občino Medvode menda oškodoval za 4541 evrov. Tožilstvo mu tako očita, da je odobril izlet na Dunaj, kamor je maja 2007 v organizaciji turistične agencije Triton Turizem iz Medvod odšlo 37 članov občinskega sveta, članov posameznih odborov in delavcev občinske uprave. Občina jih je tako »počastila« s stroški prevoza, vstopninami in kosili, kar je občane stalo 2701 evro, župan pa je plačilo računa umestil pod postavko »občinski svet – materialni stroški«. Pod isto postavko je odredil tudi plačilo računa za izlet v Benetke, kamor je maja 2008 za 1840 evrov odšlo 40 ljudi.

Da krivde ne more priznati, saj v to sploh ni bil vpleten, ne fizično in ne vsebinsko, je na sodišču včeraj začel pojasnjevati Žagar, a ga je sodnica Jasmina Javornik hitro ustavila, da bo imel priložnost zagovarjati se na naslednji obravnavi. A Žagar je še dejal, da je bil to izlet, v preiskavi je povedal, da je šlo za nekakšen »team building«, ki ga je predlagal in odobril občinski svet, in ne on.

Kdo naj zastopa oškodovane?

Tožilec Matija Benulič je med drugim sodišču predlagal, naj se pri občini poizve, ali je bil znesek kdaj vrnjen, ter naj se zasliši več prič oziroma prebere njihove izpovedi iz preiskave, s čimer se je strinjala tudi obramba. Še zlasti bi na prostoru za priče obramba rada videla svetnika Ivana Reborška, ki je takrat »opozarjal svetnike, naj ne nasedajo provokacijam, in jim svetoval, naj izglasujejo predlog, da se gre na izlet«. Obramba je sodišču predlagala tudi, naj pri občini poizve, ali obstaja zapisnik seje, na kateri je bil ta sklep izglasovan. Sodišče bo neposredno zaslišalo tudi sodno izvedenko Metko Cerar.

Sojenje se bo nadaljevalo 21. novembra. Sodnica je sicer že na včerajšnji predobravnavni narok povabila tudi predstavnika občinskega sveta. Ker je zakoniti zastopnik občine župan, ki mu sodijo, je bila namreč v dilemi, kdo naj zastopa oškodovance, ki so v bistvu občani. Zato je povabila predstavnika občinskega sveta – tudi glede premoženjskopravnega zahtevka, ki do zdaj ni bil vložen – a se ta ni udeležil obravnave.