Bivši guverner italijanske centralne banke obsojen na 3,5 leta zapora

Antonio Fazio je deloval v korist zavarovalnice Unipol in poskušal preprečiti tuj prevzem italijanske banke.

Objavljeno
31. oktober 2011 15.47
Posodobljeno
31. oktober 2011 15.47
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Rim - Nekdanjega guvernerja italijanske centralne banke Antonia Fazia je sodišče v Milanu danes obsodilo na 3,5 leta zaporne kazni. Faziu, ki je že napovedal pritožbo na odločitev sodišče, so sodili zaradi delovanja v korist italijanske zavarovalnice Unipol, s čimer je želel preprečiti tuj prevzem italijanske banke, poročajo tuje tiskovne agencije.

V afero, ki je Fazia leta 2005 stala mesta guvernerja italijanske centralne banke, je bil vpleten tudi nekdanji vodja Unipola Giovanni Consorti, ki mu je sodišče prisodila tri leta in deset mesecev zaporne kazni.

Fazio in Consorte bosta morala plačati tudi 1,3 milijona evrov denarne kazni, Unipol bo afera stala dodatnih 720.000 evrov, zagotoviti pa bo morala tudi 15 milijonov evrov za plačilo morebitnih povračil prizadejane škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fazieve manipulacije na čelu italijanske centralne banke so na površje priplavale leta 2005. Izkazalo se je, da je s svojim delovanjem skušal izsiliti Unipolov prevzem banke Banca Nazionale del Lavoro in preprečiti, da bi banko prevzela španska banka BBVA.

Prav tako je skušal preprečiti prevzem banke Banca Antonveneta s strani banke Banca Popolare Italiana (BPI) in preprečiti, da bi jo prevzela nizozemska banka ABN Amro.

Zaradi afere v zvezi s prevzemom Banca Antonveneta se je Fazio pred sodiščem zagovarjal že maja, obsodili pa so ga na štiri leta zapora in plačilo 1,5 milijona evrov. Prav tako je za štiri leta izgubil pravico opravljati javne funkcije.

S položaja guvernerja italijanske centralne banke je Fazio odstopil konec leta 2005, potem ko so ga k temu pozvali tako v vladajoči koaliciji kot v opoziciji. Italija je zaradi afere po Faziovem odstopu dolžino mandata guvernerja centralne banke z dosmrtnega skrajšala na šest let z možnostjo podaljšanja.

Fazia je na čelu italijanske centralne banke nasledil Mario Draghi, ki bo v torek postal novi predsednik Evropske centralne banke (ECB).