Bo Franc Zelenko turški zapor zamenjal za slovenskega?

Po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki je na Twitterju zapisal, da je Turčija uradno sporočila, da je pripravljena začeti postopek za prenos izvršitve zaporne kazni Franca Zelenka, bo v Sloveniji stekel postopek za potrditev kazni, ki jo je Zelenku naložilo turško pravosodje.

Objavljeno
08. marec 2011 21.56
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Ko bodo urejene vse formalnosti prenosa izvršitve kazni in ko bo sodba slovenskega sodišča pravnomočna, bodo obsojenca lahko premestili v Slovenijo, kjer bo nadaljeval prestajanje zaporne kazni na podlagi slovenske zakonodaje.

Avtoprevoznik Franc Zelenko se je marca 2007 v Turčiji ujel v policijsko mrežo, aretirali pa so ga, ker je poleg čistila za steklo prevažal še 13 ton anhidrida ocetne kisline, ki se uporablja za proizvodnjo mamil. Sledil je sodni proces, kjer so ga obsodili na deset let zapora in mu naložili 50.000 evrov globe. Četudi bo avtoprevoznik v boju za premestitev v Slovenijo zmagal, bo treba denarno kazen kljub vsemu poravnati. Turška zakonodaja namreč določa, da mora biti kazen plačana, da pravosodni sistem sploh odloča o premestitvi.

Že od same aretacije in pozneje od prestajanja zaporne kazni se Zelenkovi sorodniki borijo, da bi ga premestili v Slovenijo. V boj se je vmešal celo sam pravosodni minister Aleš Zalar, ki se je novembra lani na obisku pri turškem kolegu Sadullahu Erginu med drugim pogovarjal tudi o premestitvi Zelenka v Slovenijo. A so se aktivnosti začele že prej, saj so že maja lani v Turčijo poslali ustrezno dokumentacijo in pojasnilo glede naše zakonodaje v zvezi s priznanjem tuje sodne odločbe in prenosom izvršitve kazni.
Z ministrstva za pravosodje so nam sporočili, da bo premestitev obsojenega v Slovenijo mogoča, šele ko bo sodba slovenskega sodišča pravnomočna  - torej po vročitvi obsojenemu Francu Zelenku in po tem, ko bo pretekel rok za pritožbo oziroma bo o morebitni pritožbi odločeno (kar spet lahko pomeni podaljšanje postopka) - in če Republika Turčija ne bo umaknila soglasja k transferju.

Trajanja postopka ni mogoče napovedati, saj je odvisen od številnih dejavnikov, med drugim soglasja Turčije k premestitvi, hitrosti dela pravosodnih in drugih organov v Sloveniji in Turčiji kot tudi morebitnih pravnih sredstev, ki jih ima pravico vložiti obsojenec.