Bo MNZ v zadevi Čista lopata kriminalista odvezal molčečnosti?

Danes bi se na okrožnem sodišču v Ljubljani morala soočiti domnevni tajni policijski sodelavec in kriminalist Robert Slodej, a soočenja ne bo. Sodišče je odločilo, da bo najprej zaprosilo MNZ za odvezo molčečnosti kriminalista.

Objavljeno
04. februar 2011 09.31
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Ljubljana - V primeru, da bo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal prošnji za odvezo molčečnosti ugodila, bo sodni senat soočil domnevnega tajnega policijskega agenta in Roberta Slodeja na eni prihodnjih obravnav.

Domnevni tajni policijski sodelavec je na zaslišanju prejšnji petek pojasnil, da je Robert Slodej želel preganjati Ivana Zidarja, a za to ni imel dokazov. Zaradi je Slodej od njega zahteval, da mu pomaga tako, da nemškemu kriminalistu Gerhardu Schaffnerju pove tisto, kar mu je naročil slovenski kriminalist. Schaffner pa naj bi nato zadevo posredoval v Slovenijo. Slovenska policija je nato na podlagi dokazov, ki jih je pridobila iz Nemčije, sprožila postopek, ti dokazi pa so bili tudi podlaga za izdajo sodne odredbe o telefonskem prisluškovanju Zidarju.

Slodej je izjave domnevnega tajnega policijskega sodelavca označil kot neresnične in dodal, da mu tudi nikoli ni povedal, da bodo kmalu zaprli Zidarja. Je pa pojasnil, da je s Schaffnerjem sodeloval tudi pri drugih zadevah na področju mednarodnega kriminala.

Schaffner, katerega si prav tako želi zaslišati sodišče, bi moral biti prejšnji petek zaslišan kot priča, a ga na narok ni bilo. Senat še ni odločil, kako ga bodo zaslišali v nadaljevanju sojenja.

V zadevi Čista lopata so obtoženci Tomaž Žibert, Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič. Očita se jim kaznivo dejanje sprejemanja in dajanja daril ter nudenja pomoči k omenjenima kaznivima dejanjema pri postopku javnega naročila za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.

Sojenje se bo nadaljevalo naslednji petek.