Bodo pod drobnogledom tudi drugi pravosodni funkcionarji?

Celjski sodnik Milko Škoberne, osumljen jemanja podkupnine, ostaja v priporu. Zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je namreč zavrnil pritožbo njegovega zagovornika Tomaža Bromšeta. Kot nam je povedal Bromše, bo zato vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, na ustavno sodišče pa bo naslovil ustavno pritožbo.

Objavljeno
02. februar 2011 18.43
Olga Cvetek, kronika, Majda Vukelič, notranja politika
Olga Cvetek, kronika, Majda Vukelič, notranja politika
Ljubljana - Tomaž Bromše je prepričan, da je sodnikovo priprtje nezakonito, po njegovem pa je nezakonita tudi odločitev državnega zbora, ki sodniku ni priznal imunitete. Kot je znano, je državni zbor potrdil sklep mandatno-volilne komisije, ki je Milku Škobernetu že v četrtek soglasno odrekla imuniteto, v petek pa je preiskovalni sodnik zaradi bojazni, da bi osumljenec uničil sledove kaznivega dejanja ali vplival na priče, za sodnika odredil pripor. Zagovornik Tomaž Bromše se je na takšno odločitev preiskovalnega sodnika pritožil, saj meni, da odločitev komisije ne zadošča za priprtje, ampak da bi moral odločitev o (ne)priznavanju imunitete sprejeti državni zbor. To se je danes tudi zgodilo, vendar Bromše meni, da je odločitev državnega zbora nezakonita. Kot pravi, so poslanci odločali le na podlagi zahteve tožilstva, in ne sodišča, kot določa zakon. Zato bo sprožil postopek pred upravnim sodiščem.

Kot smo izvedeli, v priporu ostaja tudi domnevni posrednik pri jemanju podkupnine Esad Ramić, medtem ko za Marjana Salobirja, drugega domnevnega posrednika, pripor ni bil odrejen.

Brezigarjeva zahteva 
poročilo o delu tožilca

Se bo korupcijska afera, kar zadeva ravnanje pravosodnih funkcionarjev v zadevi Ćehajić, končala le pri celjskem okrožnem sodniku ali pa bo dobila še nove razsežnosti? Na to vprašanje za zdaj ne moremo odgovoriti niti pritrdilno niti nikalno. So nam pa iz urada generalne državne tožilke Barbare Brezigar, na katerega smo naslovili vprašanje, ali je tudi delo tožilca v zadevi Ćehajić pod drobnogledom vodstva tožilstva, danes odgovorili, da je Barbara Brezigar »od vodje okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla zahtevala podrobno poročilo o delu državnega tožilca v konkretni zadevi. O morebitnih drugih ukrepih pred prejemom poročila pa še ni mogoče govoriti«. Tožilec, ki je delal na primeru Ćehajić, je bil po naših neuradnih informacijah menda vodja splošnokazenskega oddelka celjskega okrožnega tožilstva Darko Kežman, ki je menda soglašal s sklepom sodnega senata 12. novembra lani, naj se pripor Ćehajiću odpravi.

Še enkrat smo se danes obrnili tudi na vrhovno sodišče z vprašanjem, ali nadzor nad delom celjskih sodnikov, ki ga je odredila predsednica celjskega višjega sodišča Zinka Strašek, zajema še koga poleg Milka Škoberneta. Znano je namreč, da sta v senatu, ki je Ćehajiću odpravil pripor, sodelovali še vodja kazenskega oddelka celjskega okrožnega sodišča Jožica Arh Petkovič in Marjana Topolovec Dolinšek. Za zdaj odgovora z vrhovnega sodišča še nismo dobili.