Bodo zdravnika, ki je sam 
jemal narkotike, obtožili?

Kriminalisti so celjskega zdravnika Andreja Žmavca ovadili zaradi poneverbe skoraj 3500 ampul dolantina.

Objavljeno
02. november 2011 19.06
Posodobljeno
03. november 2011 05.00
Gordana Possnig, Celje
Gordana Possnig, Celje

Celje - Slabih 14 mesecev po razkritju afere v celjskem zdravstvenem domu, v katero je bil vpleten splošni zdravnik Andrej Žmavc, vodja osnovne dejavnosti v ZD Celje, so na celjskem okrajnem sodišču končali posamezna preiskovalna dejanja. Kot je znano, so kriminalisti Žmavca ovadili zaradi poneverbe skoraj 3500 ampul dolantina.

Spis so 27. oktobra prejeli na celjskem tožilstvu. Nadaljnjo odločitev bodo, kot nam je odgovoril vodja tožilcev Ivan Žaberl, sprejeli v skladu z zakonsko določenimi roki. Glede na medijsko odmevnost primera je pričakovati odločitev še ta mesec.

Celjsko tožilstvo je zahtevo za posamezna preiskovalna dejanja vložilo februarja, in sicer zaradi suma preprodaje in prometa s prepovedanimi drogami, medtem ko so kriminalisti lani novembra zdravnika ovadili zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Kriminalisti so ugotovili, da so v celjskem zdravstvenem domu prek osumljenega in hkrati tudi odgovornega zdravnika od aprila 2009 do septembra 2010 nabavili 3494 ampul dolantina. A le za 14 ampul so ugotovili, komu so bile predpisane v uporabo.

Osumljeni zdravnik je predpisane knjige o uporabi zdravila vodil pomanjkljivo, podatek o tem, za koga je bilo zdravilo namenjeno, pa je po ugotovitvah kriminalistov prikazoval lažno. Napisal je namreč, da bi dolantin uporabil v zavodu, kjer je delal kot hišni zdravnik (gre za enoto varstva v Domu sv. Jožefa v Celju), a zdravilo do zavoda ni nikoli prišlo.

Osumljeni zdravnik je narkotik uporabljal izključno zase, za lajšanje bolečin oziroma zdravljenje kronične bolezni, pri tem pa ravnal nestrokovno in brez ustrezne dokumentacije.

Na celjskem okrajnem sodišču so v zadnjih mesecih poleg ovadenega zdravnika zaslišali večje število prič, izdelano je bilo tudi izvedensko mnenje. Zadeva je zdaj vrnjena na tožilstvo, ki mora sprejeti odločitev o vložitvi morebitnega obtožnega akta ali zavrženju ovadbe zoper zdravnika, ki je sicer še vedno zaposlen v celjskem zdravstvenem domu.