Bolehni gradbeni baron izločen iz postopka

Sojenje za domnevno oškodovanje SCT za 3,1 milijona evrov bo potekalo brez Ivana Zidarja.

Objavljeno
16. september 2013 23.09
Ivan Zidar prihaja na izrek sodbe v zadevi Cista lopata.Ljubljana.Slovenija.30.03.2012 Foto:Roman Sipic/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Postopek zoper Ivana Zidarja se izloči, je odločila sodnica Nina Drozdek Draganić, ki ji je bil predodeljen spis v postopku zoper peterico, obtoženo, da je za 3.100.000 evrov oškodovala SCT. Sojenje Jožetu Prostoru, Andreju Krajncu, Andreju Fegušu in Danici Mušič se bo nadaljevalo oktobra.

Sojenje v tem primeru se je začelo že konec prejšnjega leta, a je zadeva po predobravnavnem naroku zastala, saj ni bilo jasno, ali bo Zidar lahko sodeloval na sojenju. Sodišče je zato komisiji ljubljanske medicinske fakultete naložilo izdelavo izvedenskega mnenja o zdravstvenem stanju 74-letnega Zidarja. Po naših podatkih skupina specialistov nevrologije, kirurgije, ortopedije in psihiatrije meni, da je sicer zmožen sodelovati na sojenju, a v zelo omejenem obsegu. Zaradi nekaterih nejasnosti je sodnica naložila komisiji dopolnitev mnenja. Zdaj pa je sodnica, ki ji je bil predodeljen spis, odločila, da se postopek zoper Zidarja izloči.

Tožilka Mateja Gončin je sicer opozorila, da če Zidar ni sposoben prestajanja zaporne kazni, to še ne pomeni, da ni sposoben udeleževanja na obravnavi. Iz njenih besed je bilo mogoče razbrati, da Zidarjevo neposredno izvajanje na glavni obravnavi glede na mnenje ne bi smelo trajati več kot 15 minut skupaj. Tožilka, ki je nasprotovala odločitvi, je povedala, da bi zagovor, če bi trajal dlje, lahko prekinili, sicer pa ima Zidar zagovornika, ki sicer na sojenju izvaja obrambo. Izločitvi je nasprotoval tudi zagovornik Feguša Peter Žnidaršič, medtem ko zagovorniki drugih izločitvi niso nasprotovali.

Po denar v Celovec

Obtožnica Zidarju, Prostoru, Krajncu, Mušičevi in Fegušu očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, več kaznivih dejanj ponarejanja listin in nadaljevana kazniva dejanja pranja denarja. V njej piše, da gre za nezakonito poslovanje v imenu družbe SCT, d. d., in osmih družb s sedeži v tujini z odprtimi poslovnimi računi pri banki Hypo Alpe-Adria v Celovcu. Dejanje, ki se očita obtožencem, je bilo storjeno v obdobju od leta 2004 do 2007 in z vsemi dejanji so družbo SCT oškodovali za približno 3.100.000 evrov, kar je tudi protipravno pridobljena premoženjska korist.

Po predhodnem dogovoru je eden od peterice na podlagi ponarejenih pooblastil v imenu osmih družb odpiral poslovne račune na banki v Celovcu, nato pa v imenu teh družb izdajal račune za svetovalne storitve, ki jih podjetja nikoli niso opravila, saj je šlo za slamnate družbe, ki na trgu niso delovale. Račune je eden od peterice nato pošiljal v izplačilo v SCT, tam pa sta dva od peterice poskrbela, da so bili plačani. Ko je bil denar na poslovnih računih tujih družb, sta dva obdolženca denar dvigovala in ga skritega čez mejo pripeljala v Slovenijo, kjer so si ga razdelili.

Tožilstvo je hkrati z obtožbo predlagalo začasen odvzem premoženjske koristi oziroma da se obtožencu prepove razpolaganje z nepremičninami, za katere lahko dokažejo, da jih je v inkriminiranem obdobju kupil z »umazanim denarjem«. Gre za Andreja Krajnca – nepremičnine, ki jih je kupil, so bile po podatkih tožilstva takrat vredne 128.000 evrov. Za zlorabo položaja ali pravic je predpisana kazen od enega do osmih let zapora, dve leti zapora grozita peterici zaradi ponarejanja listin, za pranje denarja pa je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora in obvezna stranska, denarna kazen.