Bolehni Zidar ne bo spal na zaporniški žimnici?

Sodišče za danes in jutri razpisalo predobravnavna naroka, o odlogu izvršitve kazni pa še ni odločeno.

Objavljeno
15. september 2013 19.38
Ljubljana 15.04.2011 - Sojenje v zadevi Cista lopata - Ivan Zidar v spremstvu zdravstvenega delavca.foto:Blaz Samec/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Čeprav je Ivan Zidar pred nekaj meseci prosil, da mu odložijo odhod za zapahe v zadevi Čista lopata zaradi slabega zdravja, ljubljansko okrožno sodišče o njegovi prošnji še ni odločilo. A kaže, da Zidar notranjosti zaporniške celice vendarle ne bo spoznal.

Znano je, da je bil Zidar obsojen na leto in dva meseca zapora zaradi nezakonitosti pri razpisu za gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Tako kot soobdolženci je vložil prošnjo za nadomestitev zaporne kazni z deli v splošno korist, a ne njemu ne soobdolženim (razen enemu) sodišče ni ugodilo (višje sodišče je pritožbe zoper sklep o zavrnitvi alternativnega prestajanja kazni zavrnilo; vsi razen Zidarja pa kazen že prestajajo). Zidar je zato predlagal odlog izvršitve kazni, kot razlog pa navaja načeto zdravje oziroma zdravstvene težave.

Na sodišču so pojasnili, da so v postopku izvršitve kazni prejeli dopolnitev izvedenskega mnenja, nato pa ga posredovali Zidarju v odgovor. »Po prejemu odgovora bo sodišče odločilo o njegovi prošnji za odlog izvršitve kazni,« pravijo in dodajajo, da bodo več podatkov javnosti posredovali, ko bo o prošnji odločeno. A sodišče pri svoji odločitvi bržkone ne bo moglo mimo mnenja strokovnjakov. Ti pa po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih menijo, da so zdravstvene težave nekdanjega prvega moža gradbenega giganta SCT v resnici takšne, da ni in ne bo zmožen prestajanja zaporne kazni.

Dopolnitve izvedenskega mnenja še ni

Prav tako še ni znana odločitev o tem, ali je Zidar sposoben sodelovati na sojenju in pod katerimi pogoji, dodajajo na sodišču. Pisali smo že, da je predsednica senata, ki obravnava obtožbo glede oškodovanja SCT za 3,1 milijona evrov z računi za fiktivne svetovalne storitve prek slamnatih družb (poleg Zidarja so obtoženi še Jože Prostor, Andrej Kranjc, Danica Mušič in Andrej Feguš), že konec lanskega leta komisiji ljubljanske medicinske fakultete naložila izdelavo izvedenskega mnenja o zdravstvenem stanju 74-letnega Zidarja. Po naših podatkih skupina specialistov nevrologije, kirurgije, ortopedije in psihiatrije meni, da je sicer zmožen sodelovati na sojenju, a v zelo omejenem obsegu. Zaradi nekaterih nejasnosti je sodnica komisiji naložila dopolnitev mnenja, tega pa menda še ni.

O tem, kako bo izpeljala obravnavo in ali bo morebiti za Zidarja izločila postopek, bi lahko sodnica odločila že na ponedeljkovem predobravnavnem naroku. Očitki se nanašajo na domnevno nezakonito poslovanje Zidarja, Prostorja, Kranjca, Mušičeve in Feguša v imenu družbe SCT med letoma 2004 in 2007, tožilstvo pa jim očita pranje denarja, zlorabo položaja in ponarejanje listin. SCT je v tej zadevi že prijavil premoženjskopravni zahtevek v višini slabih 3,1 milijona evrov.

Fiktivni svetovalni posli z Big Tradingom

Že v torek pa je razpisano nadaljevanje predobravnavnega naroka glede očitkov o domnevno fiktivnih svetovalnih poslih iz let 2003 in 2004 med SCT in družbo Big Trading. Takrat je SCT, ki ga je vodil Zidar, pri družbi Big Trading domnevno naročil in plačal za svetovanje pri korporativnem upravljanju in pri nekaterih poslih, del denarja pa se je menda tudi prek nepremičnin vrnil v roke nekdanjih vodilnih v SCT.

Poleg Zidarja in njegovega nekdanjega namestnika Aleksandra Mezeta so obdolženi še predsednik uprave Sociusa Leonardo F. Peklar, direktorica Big Tradinga in nekdanja uslužbenka Sociusa Irena Zarnik, nekdanji visoki uslužbenec SCT Borut Willenpart ter pravna oseba Big trading, d. o. o. Jasno je, da bolehnega Zidarja v sodno palačo ne bo, vprašanje pa je, kdo od obdolženih, ki očitke zavračajo, se bo sploh udeležil torkovega naroka (za Willenparta je predobravnavni narok predviden teden pozneje).

Alen Žagar, nekoč zaposlen v SCT Primorska, je s tožilstvom že oktobra lani podpisal sporazum o priznanju krivde in je zanj postopek končan.