Bomba v Kranju last naše vojske?

Ročna bomba, odvržena pred kranjskim lokalom Million club, naj bi izvirala iz vojaškega skladišča v Polhovi jami pri Pivki, kamor so neznanci vlomili maja in odnesli več ročnih minometov in eksplozivnih snovi.

Objavljeno
29. oktober 2009 10.14
B. F., I. U., J. V.
B. F., I. U., J. V.
Kranj, Koper, Postojna - Sledi eksplozije ročne bombe M 75, ki je v nedeljo zjutraj eksplodirala pred kranjskim lokalom Million club in ranila šest gostov, naj bi pripeljala do precej večjega odkritja. Ročna bomba naj bi bila ukradena iz vojaškega skladišča v Polhovi jami pri Pivki, od koder so neznanci pred pol leta odnesli več ročnih minometov vrste ambrust, eksplozivnih snovi in šolskega eksploziva. Zaradi aktiviranja ročne bombe v Kranju sta tako v priporu pristala 25-letni Dževad Velić iz Postojne in štiri leta mlajši Damir Muzaferović iz Kranja.

Preiskovalni organ, odvetniki, predstavniki medijev in prek šestdeset firbcev, verjetno tudi članov družin druge generacije kranjskih bombašev pa so v večernih in nočnih urah videli privedbo samo dveh pridržanih.

»Verjetno se je ustrašil«

Še preden so na sodišče četrt čez osmo pripeljali najprej Velića, nato pa še petnajst minut za njim Muzaferovića, so se okoli kranjske sodnije smukali organi ministrstva za notranje zadeve, eni v uniformah, ki so nekaj kibicev poprosili za osebne izkaznice in jim pokukali v žepe, drugi pa so bili v civilu in so prav pritajeno opazovali in celo fotografirali okolico. Morda je kaj dobrega za svojega klienta uspelo odvetniku Marku Pavletiču, saj je nekaj pred enajsto zvečer precej nasmejan stopil iz sodišča. V podrobnosti se ni spuščal, povedal pa je: »Muzaferović je zanikal očitano dejanje. Bil je zraven, a ni storilec.« Ko smo ga vprašali, zakaj je zbežal, če ni po njegovem storil nič, je odvetnik odvrnil: »Verjetno se je ustrašil.« Zanimivo, pričakovali smo kratka zaslišanja, saj naj bi se po predvidevanjih tako Muzaferović kot Velić pred preiskovalno sodnico Metko Radjenović branila z molkom. Toda ko so oba dostavili na sodišče, Muzaferoviča s precej debelo mavčno oblogo na desni roki, je trajalo dve uri in pol, da so zaslišali prej omenjenega, Velića pa so nato pred preiskovalni organ postavili okoli enajste zvečer, zaslišanje pa je prav tako trajalo precej dlje, kot jeobičajno pri teh vrstah dejanj.

Bomba iz Pivke v Kranj?


Četverico, eden od njih je zagnal bombo pred kranjski klub, je roka pravice povezala z nelegalno odtujitvijo ali po domače krajo orožja v Pivki, o kateri bodo organi uradno spregovorili na posebni tiskovni konferenci šele, ko bodo vsi slovenski mediji to novico že imeli objavljeno. Postojnski kriminalisti naj bi po neuradnih podatkih med preiskavami namreč zasegli kar nekaj orožja in streliva. Čeprav je bilo v nedeljo in v ponedeljek slišati, da bi bilo po bombah, načinu izvedbe kaznivega dejanja in nekaj posplošenih sklepih moč povezati disko bombo in tisto majsko policijsko, za katero že sodijo Stanku Radojeviću in Dejanu Saviću, pa menimo, da zgodba ne drži vode. Namreč: orožje v Pivki je bilo ukradeno 19. maja, bombo pred policijo pa je razneslo 15. maja letos. Razen če niso orožja sunili prej, naši organi pa so to opazili šele po
eksploziji v Kranju.

Več v Slovenskih novicah