Bornova dedinja je slepo zaupala vodstvu podjetja

Elizabeta Ortner toži lastnike podjetja Born, ki je upravljalo gozdove.

Objavljeno
08. oktober 2014 20.30
Jelendol
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Spor med dedinjo Bornovih gozdov Elizabeto Ortner in Martinom Šetincem (osem let je vodil podjetje Born, ki je upravljalo denacionalizirane gozdove) se je prenesel na sodišče. Razpleta v gospodarski zadevi ni pričakovati kmalu, zadevo pa preiskuje tudi policija.

Bojan Grubar, odvetnik Ortnerjeve, je na današnjem naroku pojasnil, da sta podjetje Tari in Martin Šetinc preslepila njegovo stranko, tako da je ostala brez 700 hektarov oziroma brez petine leta 2007 v denacionalizaciji vrnjenih gozdov.

Leta 2009 je namreč Ortnerjeva dokapitalizirala podjetje Born s stvarnim vložkom in prepričana je bila, da je njen delež približno 78 odstotkov. A ta delež so Šetinc oziroma podjetje Tari, katerega prokurist je bil Rihard Jerebic in direktorica Tatjana Jerebic, na podlagi pogodbe o odplačnem prenosu in prevzemu poslovnih deležev najprej zmanjšali na 19 odstotkov ter Ortnerjevo kot malega delničarja še iztisnili iz podjetja Born. Za vse skupaj naj bi bila Šetinc in Jerebic, ki sta se jima deleža povečala z 12,93 na 48,76 odstotka oziroma z 8,48 na 32 odstotkov, plačala le 440.000 evrov.

Ortnerjeva je slepo zaupala Šetincu, šele po iztisnitvi je ugotovila prevaro. Podjetju Born sta sestri Elizabeta Ortner in Marija Peič leta 2012 zato odvzeli pooblastilo za upravljanje gozdov. »Zdaj zahtevamo ugotovitev ničnosti pogodb, tako da bi bila Ortnerjeva spet lastnica gozda ali 4,47 milijona evrov odškodnine,« je dejal Grubar.

Junija lani so kriminalisti opravili več hišnih preiskav zaradi suma poslovne goljufije in uničenja okolja, vendar preiskava še ni končana. V imenu 89-letne Ortnerjeve, njena starejša sestra Marija jih ima 94, pa je odvetnik Grubar vložil tudi zasebno tožbo proti Šetincu v vrednosti 1,9 milijona evrov.

Kar šest let naj bi bil zavestno prekoračeval dovoljeno sečnjo, zaradi česar je nastalo veliko golosekov v Jelendolu in s tem velika škoda za lastnike gozdov. Nadaljevanje glavne obravnave na gospodarskem delu kranjskega okrožnega sodišča, ko naj bi zaslišali več prič, je predvideno za 18. februar 2015.